Νέα Υόρκη: H διακοπή του καπνίσματος δεν κάνει καλό μόνο στους πνεύμονες, αλλά οδηγεί σε μακροβιότητα, όπως προκύπτει από έρευνα Φινλανδών επιστημόνων, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Thorax.


Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ Μαργκίτ Πελκόνεν του Πανεπιστημίου Kuopio στη Φινλανδία, και οι συνεργάτες της καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτοί που δεν κάπνισαν ποτέ, οι πρώην καπνιστές και αυτοί που διέκοψαν το κάπνισμα -έστω και παροδικά- έχασαν μικρότερο ποσοστό της αναπνευστικής τους λειτουργικότητας στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους, σε σχέση με τους καπνιστές. Τα άτομα με τη μεγαλύτερη πτώση της πνευμονικής τους λειτουργίας κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.


Οι ερευνητές μελέτησαν 1.007 Φινλανδούς άνδρες για 30 χρόνια, ξεκινώντας το 1959. Όλοι υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις έξι φορές κατά τη διάρκεια της έρευνας. Στις εξετάσεις περιλαμβανόταν και μια δοκιμασία που ονομάζεται εκπνεόμενος αναπνευστικός όγκος 0,75 (FEV 0,75). Το συγκεκριμένο τεστ μετρά την ποσότητα του αέρα που μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο σε 0,75 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές μελέτησαν τα πιστοποιητικά θανάτου αυτών που κατέληξαν κατά τη διάρκεια της έρευνας. Οι άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ παρουσίασαν τη μικρότερη μείωση στην αναπνευστική τους λειτουργία, ενώ, αντίθετα, αυτοί που κάπνιζαν συνεχώς κατά τη διάρκεια της μελέτης, τη μεγαλύτερη. Οι άνδρες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση είχαν και τις περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Η Πελκόνεν αναφέρει στο Reuters ότι η αυξημένη μείωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων οδηγεί σε μία νόσο που ονομάζεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Ο κίνδυνος ΧΑΠ είναι πολύ μεγαλύτερος μεταξύ των καπνιστών, παρά στα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.



Εξάλλου, οι επιστήμονες από το Duke University στη Βόρεια Καρολίνα ανέπτυξαν ένα νέο είδος υποκατάστατου τσιγάρου, με μορφή σταγονιδίων νικοτίνης που μπορούν να προστεθούν σε ροφήματα και αλκοόλ, προκειμένου να βοηθήσουν τους καπνιστές να διακόψουν τη βλαβερή τους συνήθεια.


Ο Δρ Έρικ Γουέστμαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο BBC ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νέου υποκατάστατου είναι ότι ο καπνιστής μπορεί να ελέγξει την ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνει, όταν ρίχνει τις σταγόνες στον καφέ ή την μπίρα του.


Ωστόσο, επιφυλάξεις για το νέο προϊόν εξέφρασε εκπρόσωπος της βρετανικής εκστρατείας κατά του καπνίσματος Action on Smoking and Health, τονίζοντας ότι η νικοτίνη είναι δηλητήριο και το υγρό υποκατάστατό της μπορεί σχετικά εύκολα να προκαλέσει υπερδοσολογία, σε αντίθεση με τα άλλα υποκατάστατα, όπως οι τσίχλες και τα δερματικά επιθέματα, που εκλύουν την ουσία σταδιακά στον οργανισμό.

health.in.gr