34

Η ΕΕ παρεμβαίνει προς τον Ραούφ Ντενκτάς διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση, εν όψει της αναμενόμενης επανέναρξης των συνομιλιών στις 8 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ο Γκίντερ Φερχόιγκεν θα συναντηθεί στη Ζυρίχη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο οποίος θα βρίσκεται καθ οδόν προς το Σάλτσμπουργκ για τη συνάντησή του με το ΓΓ του ΟΗΕ.

Τόσο η κυπριακή όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν ενημερωθεί για την επικείμενη συνάντηση Ντενκτάς-Φερχόιγκεν και έχουν λάβει ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος αναμένεται να δώσει ξεκάθαρα μηνύματα στον Ντενκτάς από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις απαράδεκτες αξιώσεις του για αναγνώριση του ψευδοκράτους.


Η συνάντηση του Ντενκτάς με τον Κόφι Ανάν έχει προγραμματιστεί για τις 28 Αυγούστου.


Την επομένη αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος -όπως δήλωσε το πρωί ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος- προγραμματίζει καθημερινές επαφές με τον Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.


Οι συνομιλίες που θα αρχίσουν στις 8 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα, δεδομένου ότι ο κ. Κληρίδης πρέπει να βρίσκεται στην Κύπρο για να υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

ΑΠΕ