Λονδίνο: Η κατανάλωση γάλακτος βοηθά το σώμα στην καταπολέμηση ιογενών λοιμώξεων και άλλων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, υποστηρίζουν επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια Southampton και Reading στη Βρετανία, βασιζόμενοι σε ενδείξεις ότι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, ένας τύπος λιπαρού οξέος που βρίσκεται στο γάλα αγελάδας, βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.


Εάν αποδειχθούν τελικά τα οφέλη του λινολεϊκού οξέος, τότε θα προωθηθούν στην αγορά, στο πλαίσιο μιας υγιεινότερης διατροφής, νέα προϊόντα γάλακτος, βουτύρου και τυριών, με σκοπό την ελάττωση κινδύνου νόσησης από καρκίνο.


Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Φίλιπ Κάλντερ, από το Πανεπιστήμιο του Southampton, υποστηρίζει ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους το λινολεϊκό οξύ προσφέρει αντικαρκινική προστασία είναι η ιδιότητά του να βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέφει όγκους.


Στο πλαίσιο της μελέτης, θα χορηγηθούν σε εθελοντές τρεις σταδιακά αυξανόμενες δόσεις δύο διαφορετικών τύπων λινολεϊκού οξέος σε μια περίοδο έξι μηνών, προκειμένου να διαπιστωθούν ο τύπος και η δόση που προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη.


Σύμφωνα με το BBC, κατά τη διάρκεια των τριών ετών που θα διαρκέσουν οι κλινικές δοκιμές, οι επιστήμονες θα συνεργαστούν με τη βιομηχανία γάλακτος, ώστε να τροποποιηθεί κατάλληλα η διατροφή των αγελάδων με σκοπό την παραγωγή γάλακτος που θα περιέχει το σωστό τύπο και δόση λινολεϊκού οξέος. Έχουν ήδη διεξαχθεί έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν ότι η συνολική παραγωγή λινολεϊκού οξέος μπορεί να αυξηθεί, εάν οι αγελάδες τρέφονται με φρέσκο γρασίδι.


Το σούπερ-γάλα εκτός από την πρόληψη του καρκίνου συμβάλλει και στην ελάττωση των λιπιδίων στο αίμα. Η δράση του αυτή θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση δύο άλλων σημαντικών ασθενειών, των καρδιοπαθειών και της παχυσαρκίας.

health.in.gr