
Απρόσμενη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Απρίλιο
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε απρόσμενη μείωση τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
27
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία σημείωσε απρόσμενη μείωση τον Απρίλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, καταδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, γεγονός το οποίο εντείνει τις πιέσεις προς την ΕΚΤ για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,9% έναντι του Απριλίου, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 0,1%, έναντι πτώσης 2,8% το Μάρτιο. Σε ετήσια βάση η παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,6%.
«Το βιομηχανικό προϊόν εκτροχιάζεται ραγδαία» δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Dresdner Bank στο Λονδίνο, Τζον Ο Σάλιβαν. «Η συνεχιζόμενη επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής φαίνεται αναπόφευκτη» προσέθεσε.
Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η γερμανική οικονομία πιθανώς θα καταγράψει φέτος το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 12 χώρες της ευρωζώνης, εκτίμηση που τροφοδοτείται και από την άνοδο της ανεργίας και τη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών.
Έτσι, δεδομένου ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εξασθενίζει, οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για τη μείωση των επιτοκίων θα αυξάνονται, παρά την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο αναφοράς σε 4,5%, παρ ότι πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ότι ο μεταποιητικός τομέας δεν «υποφέρει» μόνο στη Γερμανία.
Πάντως, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ αναζητεί την κατάλληλη αφορμή (δηλαδή μία έστω οριακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων), προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού.
«Η ΕΚΤ θα αισθανθεί πιο άνετα εάν ο πληθωρισμός δείξει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης, μετά το υψηλό του Μαΐου» εκτιμά ο οικονομολόγος της UBS Warburg στη Φρανκφούρτη, Χόλγκερ Φάρινκρουγκ. Η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούνιο θα «είναι μια καλή ευκαιρία για άλλη μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% τον Ιούλιο» προσέθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Υποκλοπές: Κυβερνητικά…. μαθήματα «θεσμικής συμπεριφοράς» ανήμερα της διάταξης του ΑΠ – Σκληρή κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ
- H εργασιακή ευτυχία… φέρνει επιχειρηματική επιτυχία – Έρευνα του London School of Economics
- «Σπίτι μου ΙΙ»: Καταληκτική ημερομηνία για τη συμβασιοποίηση των δανείων του προγράμματος η 2α Ιουνίου 2026
- Σκάλα Ωρωπού: Προχωρά το «ξεμπάζωμα» στην περιοχή Natura – Έστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα ο Κικίλιας
- Michael: Η βιογραφική ταινία του Μάικλ Τζάκσον προσέλκυσε κοινό παρά τις έντονες αντιδράσεις
- FLINTA Dyke March: Η πρώτη αυτοοργανωμένη λεσβιακή πορεία της Αθήνας είναι γεγονός


