Πρόβλημα με «oυσίες και οινοπνεύματα» ο ένας στους δύο νέους
Αθήνα: Ένας στους δύο μαθητές γυμνασίου και λυκείου κάνει κατάχρηση αλκοόλ, πίνοντας περισσότερα από είκοσι ποτά την εβδομάδα, το 17% των μαθητών χρήση κάνει χασίς, ενώ οι μισοί και πλέον νέοι ηλικίας 17 έως 25 ετών στην Ελλάδα καπνίζουν: τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανεξάρτητες έρευνες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και της Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Αθήνα: Ένας στους δύο μαθητές γυμνασίου και λυκείου κάνει κατάχρηση αλκοόλ, πίνοντας περισσότερα από είκοσι ποτά την εβδομάδα, το 17% των μαθητών χρήση κάνει χασίς, ενώ οι μισοί και πλέον νέοι ηλικίας 17 έως 25 ετών στην Ελλάδα καπνίζουν: τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από ανεξάρτητες έρευνες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και της Αντικαρκινικής Εταιρείας, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΘΕΑ, το 23% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι πίνει 6-19 ποτά εβδομαδιαίως, το 20% 1-5 ποτά, ενώ μόλις το 7% δηλώνει ότι δεν πίνει καθόλου. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών που πίνουν, δηλαδή το 80%, ταυτόχρονα καπνίζουν.
Παράλληλα, χρήση χασίς κάνει το 17% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, και από αυτούς οι 4 στους 10 καπνίζουν παραλλήλως, ενώ οι 7 στους 10 κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.
Επιπλέον, όπως αναφέρει η επιστημονική υπεύθυνη της θεραπευτικής κοινότητας «18 άνω» Κατερίνα Μάτσα, από το 1980 έως σήμερα αυξάνονται η χρήση ηρεμιστικών κατά 8% το χρόνο και ο τζίρος των εταιρειών κατά 20%. Μάλιστα, οι μελέτες δείχνουν ότι ο 1στους 5 άνδρες άνω των 65 ετών κάνει κατάχρηση ηρεμιστικών.
Τέλος, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε σε 2.400 σπουδαστές και φοιτητές το Μάρτιο του 2001, ένας στους δύο νέους ηλικίας 17-25 ετών είναι μανιώδης καπνιστής, παρά το γεγονός ότι το 80% των νέων πιστεύει ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, καπνίζουν το 64% των κοριτσιών και το 53% των αγοριών που σπουδάζουν και από αυτούςο 1στους 3 καπνίζει ενάμισι πακέτο τσιγάρα την ημέρα. Η ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι τα 15-16 χρόνια. Το 45% αρχίζει το κάπνισμα για φιγούρα, το 30% από περιέργεια, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η οικογένεια σε ποσοστό 18%: αν ο πατέρας είναι καπνιστής, το παιδί έχει 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να αρχίσει το κάπνισμα. Όταν καπνίζει η μητέρα, οι πιθανότητες αυξάνονται στο 74%, ενώ τα κορίτσια φαίνονται πιο επιρρεπή στα οικογενειακά πρότυπα.
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στην ημερίδα με θέμα Κάπνισμα και νεολαία, την οποία οργάνωσε η Αντικαρκινική Εταιρεία σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό όμιλο Κορέλκο.
Πηγή: ΜΠΕ
health.in.gr
- Νάπολι – Γιουβέντους 2-1: Ο Χόιλουντ έστειλε τους «παρτενοπέι» στην κορυφή
- Ακινητοποιήθηκε το τρένο που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Θεσσαλονίκη μετά από σύγκρουση με ζώο
- Το γραφένιο θα γκρεμίσει το λίθιο από τον «θρόνο» της αποθήκευσης ενέργειας;
- Η Κίνα απλώνει οικονομικά δίχτυα στην Κεντρική Ασία – Τα εμπορικά στοιχεία
- Χανιά: Τρίγωνα κάλαντα και… μπαλωθιές – Άναμμα Χριστουγεννιάτικου δέντρου με κρότο
- Ο Κουέντιν Ταραντίνο πλήγωσε τον Μάθιου Λίλαρντ με τις δηλώσεις του, αλλά «ποιος νοιάζεται;»
