25

Αντίθετη προς το άρθρο 11 του Συντάγματος και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) είναι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. σε δημόσιες συναθροίσεις που γίνονται σε κλειστούς χώρους, όπως απεφάνθη τη Δευτέρα το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ε Τμήμα του ΣτΕ εξέδωσε την εν λόγω απόφαση επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στα όργανα της Αστυνομίας να παρίστανται σε δημόσιες συγκεντρώσεις που γίνονται σε κλειστούς χώρους (θέατρα, κινηματογράφοι κ.ά.).


Το ΣτΕ έκρινε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση αντίκειται στις συνταγματικές επιταγές αλλά και στην ΕΣΔΑ και «συνιστά περιορισμό ατομικού δικαιώματος που κατοχυρώνει το Σύνταγμα». Αναφέρει δε ότι η πρόβλεψη (από το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ) απαγόρευσης αστυνομικών στις μη υπαίθριες συναθροίσεις κατοχυρώνει υπέρ παντός προσώπου, ημεδαπού ή αλλοδαπού, «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι ειρηνικά, ως ειδικότερη εκδήλωση του δικαιώματος στην έκφραση».


Σύμφωνα με το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η παρουσία αστυνομικών σε δημόσιες συναθροίσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους είναι δυνατή μόνο εάν το ζητήσουν οι οργανωτές τους. Αυτεπάγγελτα η ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να επέμβει, μόνο εάν υπάρχει σοβαρή διατάραξη της τάξης ή διαπράττονται αξιόποινες πράξεις.


Να σημειωθεί ότι ανάλογη διάταξη είχε κατατεθεί στο ΣτΕ το 1990, αλλά και τότε είχε κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ