Να μην πωληθεί προσωπογραφία του Λένον για έρανο, απαιτεί η Όνο
Η Γιόκο Όνο προειδοποίησε -μέσω του δικηγόρου της- τη Βρετανή καλλιτέχνιδα Τζόαν Σο να μη χρησιμοποιήσει πορτρέτο του Τζον Λένον για τη συγκέντρωση χρημάτων, υπέρ της ανακαίνισης του σχολείου στο οποίο φοίτησε το πρώην «σκαθάρι».
38
Η Γιόκο Όνο προειδοποίησε -μέσω του δικηγόρου της- τη Βρετανή καλλιτέχνιδα Τζόαν Σο να μη χρησιμοποιήσει πορτρέτο του Τζον Λένον για τη συγκέντρωση χρημάτων, υπέρ της ανακαίνισης του σχολείου στο οποίο φοίτησε το πρώην «σκαθάρι».
Όπως αναφέρει το BBC, η Γιόκο Όνο υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα της χρήσης των πορτρέτων του νεκρού συζύγου της ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στην ίδια. Η 26χρονη Βρετανή καλλιτέχνιδα, πάντως, δήλωσε ότι η αντίδραση της Γιόκο Όνο «ξεπερνά κάθε όριο», και ετοίμασε ήδη μια δεύτερη προσωπογραφία του Λένον.
Το πρώτο πορτρέτο επρόκειτο να πωληθεί προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για το σχολείο Ντάβντεϊλ του Λίβερπουλ, όπου φοίτησε ο Λένον. Η Σο, αφού έμαθε ότι το σχολείο αναζητεί κεφάλαια, ζωγράφισε δύο πορτρέτα. Μάλιστα, το σχολείο έστειλε το ένα πορτρέτο στη Γιόκο Όνο ως ευχαριστήριο δώρο για μια προηγούμενη δωρεά που είχε κάνει η χήρα του Λένον, ύψους 25.000 λιρών (περίπου 14 εκατ. δραχμές).
Αμέσως μετά η Σο έλαβε επιστολή από τους δικηγόρους της Όνο, με την οποία την προειδοποιούσαν να σταματήσει να δημιουργεί πορτρέτα του «σκαθαριού». «Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι δεν επιτρέπεται από το νόμο να πάρετε το θέμα σας από τη φωτογραφία κάποιου άλλου. Καθώς η κ. Όνο έχει συμφωνήσει με άλλους σχετικά με την εμπορική χρήση της εικόνας του Τζον Λένον, δεν θα μπορούσε να σας παραχωρήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε το δικό σας έργο για έρανο.»
Η Σο, που έχει φιλοτεχνήσει έργα για λογαριασμό του πρίγκιπα Καρόλου και του σουλτάνου του Μπρουνέι, αγνόησε την Όνο και δημιούργησε και τρίτο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Λένον, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν στις 2 Ιουλίου. «Ένας καλλιτέχνης μπορεί να ζωγραφίζει ό,τι θέλει. Η ιστορία ξεκίνησε ως μια κίνηση γενναιοδωρίας προς το σχολείο του και προκάλεσε την αντίδραση της Γιόκο Όνο» δήλωσε η Σο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πέθανε ο Τσακ Ράσελ, σκηνοθέτης της ταινίας «Η Μάσκα», σε ηλικία 74 ετών
- Καλλιθέα: Η 37χρονη έγκυος κάλεσε μόνη της την αστυνομία όταν έφυγε ο σύντροφός της που την ξυλοκόπησε
- «Ελλάδα του 2035 με καθαρή πολιτική ματιά» – Το δεύτερο βίντεο στη σειρά «ΠΑΣΟΚ… άρα OnAir»
- Μισθοί: Η σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη περνά από την παραγωγικότητα
- Φοιτητική στέγη: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των ενοικίων – Η εικόνα από Πάτρα, Ιωάννινα και Λάρισα
- Έπος: Τενίστρια πέταξε ρακέτα στον διαιτητή και… δεν τιμωρήθηκε (vid)
- Μετρό: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – Πότε θα αναχωρούν οι τελευταίοι συρμοί
- Όπου φύγει φύγει οι αδειούχοι του Ιουλίου – Πάνω από 50.000 ταξιδιώτες αναχώρησαν από τα λιμάνια της Αττικής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)





![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






















































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442