
Αποδοτικότατη εκποίηση συλλογής μοντέρνας τέχνης από τους Sothebys
Περισσότερα από 54 εκατ. δολάρια (περίπου 21 δισ. δρχ.) απέφερε χθες, Τρίτη, η δημοπρασία της σημαντικής συλλογής μοντέρνας τέχνης του Αμερικανού επιχειρηματία, Στάνλεϊ Σίγκερ, από τον οίκο Sothebys.
45
Περισσότερα από 54 εκατ. δολάρια (περίπου 21 δισ. δρχ.) απέφερε χθες, Τρίτη, η δημοπρασία της σημαντικής συλλογής μοντέρνας τέχνης του Αμερικανού επιχειρηματία, Στάνλεϊ Σίγκερ, από τον οίκο Sothebys.
Aνάμεσα στους πίνακες που εκποιήθηκαν περιλαμβάνονται έργα των Φράνσις Μπέικον, Μαξ Μπέκμαν, Χανς Χόφμαν, Πικάσο κ.ά. Ένα από τα γνωστά τρίπτυχα του Μπέικον, με τίτλο Μελέτες για το ανθρώπινο σώμα, πωλήθηκε έναντι 8,5 εκατ. δολαρίων (3,277 δισ. δρχ.), στην υψηλότερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για έργο του συγκεκριμένου καλλιτέχνη. Σε τιμή – ρεκόρ διατέθηκαν επίσης ένα έργο του Γερμανού καλλιτέχνη Μαξ Μπέκμαν και ένα του (επίσης Γερμανού) εικαστικού Χανς Χόφμαν.
Ο οίκος Sothebys είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την έκβαση της δημοπρασίας, η οποία -όπως ανακοινώθηκε- ξεπέρασε κάθε προσδοκία· μόλις τρία από τα 62 έργα που δημοπρατήθηκαν δεν πωλήθηκαν, καθώς οι προσφορές για αυτά δεν ξεπέρασαν την ελάχιστη τιμή πώλησης την οποία είχε καθορίσει ο συλλέκτης.
Ο Στάνλεϊ Σίγκερ, κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας που συγκεντρώθηκε από οικογενειακές επιχειρήσεις στον τομέα της ξυλείας και του πετρελαίου, χαρακτηρίζεται ως «κρυφός» συλλέκτης. Μάλιστα απέκτησε μία από τις σημαντικότερες συλλογές μοντέρνας τέχνης στον κόσμο δίχως τη συνδρομή κάποιου γκαλερίστα ή ειδικού. Για το λόγο αυτό ο οίκος Sothebys έδωσε στη δημοπρασία τον τίτλο «Το μάτι του συλλέκτη».
Στην ίδια δημοπρασία πωλήθηκε έναντι 70.000 δολαρίων (περίπου 27 εκατ. δρχ.) και ένα πολύ ιδιαίτερο έργο του Πάμπλο Πικάσο. Πρόκειται για το σχέδιο Μάθημα σχεδίου, στο οποίο συνέπραξαν και τα παιδιά του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου, Παλόμα και Κλοντ -εμφανή είναι τα παιδικά τους σχέδια και γράμματα-, καθώς και η μητέρα τους, Φρανσουάζ Ζιλό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ντιναμό Κιέβου-ΠΑΟΚ 2-3: Οι Θεσσαλονικείς έβαλαν… υπογραφή πρόκρισης στην Πολωνία
- ΙΝΑΤ: Το Ινστιτούτο Τσίπρα «σβήνει» το «success story» της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης
- Θρίλερ στη Σύρο: Ποια είναι η 42χρονη που τη μαχαίρωσαν και πέθανε – «Πήγε να μας ληστέψει» λέει ζευγάρι που έχει προσαχθεί
- Ντιναμό Κιέβου – ΠΑΟΚ: Ο Σανταμαρία με εκπληκτικό σουτ κάνει το 3-1 για τον «δικέφαλο»! (vid)
- «Μαύρο» ρεκόρ στις γυναικοκτονίες στη Βραζιλία το 2025 με 4 νεκρές την ημέρα
- Συγγενείς θυμάτων των Τεμπών σχολιάζουν στο in, την πρόταση του αντιεισαγγελέα για παραπομπή Τριαντόπουλου και Αγοραστού σε δίκη




