25

Δεν παραιτούμαστε από την απόσχιση, αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία μπορεί να αναβληθεί, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς. Τόνισε δε ότι ο διάλογος είναι πιθανός με «τον άνθρωπο που αντιπροσωπεύει το μέλλον της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς», αποκλείοντας τον πρόεδρο της ΟΔΓ, Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

Ο Τζουγκάνοβιτς αρνήθηκε να παραδεχτεί ότι είναι απογοητευμένος από την έκβαση των εκλογών. Επιβεβαίωσε απλώς ότι τα αποτελέσματα ήταν κατώτερα των προσδοκιών του. Απέκλεισε, επίσης, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διαλόγου με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο του παρελθόντος».


Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός του θα επιδιώξει συνεργασία στο Κοινοβούλιο με τους Φιλελεύθερους, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «έχουν περισσότερο εθνικό όραμα», σε αντίθεση με την τωρινή κυβέρνηση, η οποία «αντιπροσωπεύει το ευρωπαϊκό όραμα».


Σήμερα, πάντως, οι πολιτικοί ηγέτες του Μαυροβουνίου, που υποστηρίζουν τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος στους κόλπους της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας, κάλεσαν σε διάλογο τον ανεξάρτητο συνασπισμό του προέδρου της χώρας. «Το Μαυροβούνιο είναι σχεδόν μοιρασμένο μετά τη διενέργεια των εκλογών. Πρέπει να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ μας, όπως και διάλογος με τη Σερβία» δήλωσε ο Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, ηγέτης του συνασπισμού «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία».


Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, ο συνασπισμός του Τζουγκάνοβιτς έλαβε το 42,05% έναντι του 40,7% του φιλογιουγκοσλαβικού συνασπισμού, γεγονός που σημαίνει ότι η διαφορά 5.000 ψήφων δεν επιτρέπει στους οπαδούς της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου να προχωρήσουν σε δημοψήφισμα.


Για επανέναρξη των συνομιλιών πιέζει η ΕΕ


Το πρωί της Τρίτης μέλη του φιλογιουγκοσλαβικού συνασπισμού είχαν συνάντηση στην Ποντγκόριτσα με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής τρόικας. Τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών στο Μαυροβούνιο «δεν δίνουν το πράσινο φως για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με την ανεξαρτησία της δημοκρατίας αυτής», τόνισε ο Σβεν Όλαφ Πέτερσον, ανώτατος εκπρόσωπος του σουηδικού υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τρόικας της ΕΕ.


«Οι εκλογές της Κυριακής έδειξαν σαφώς ότι η κοινωνία του Μαυροβουνίου είναι σχεδόν μοιρασμένη σε δύο ίσα μέρη σε σχέση με το μέλλον της. Οι πολιτικοί ηγέτες στην Ποντγκόριτσα και το Βελιγράδι πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα γεγονότα αυτά» προσέθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ