Η ESA ετοιμάζεται πυρετωδώς για την αποστολή του Mars Express
Με γοργό ρυθμό ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) την πρώτη της αποστολή στον Αρη. To διαστημικό όχημα Mars Express αναμένεται να εκτοξευτεί μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2003 πάνω σε πυραυλοφορέα Soyuz/Fregat.
68
Με γοργό ρυθμό ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) την πρώτη της αποστολή στον Αρη. To διαστημικό όχημα Mars Express αναμένεται να εκτοξευτεί μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου του 2003 πάνω σε πυραυλοφορέα Soyuz/Fregat.
Το διαστημόπλοιο εκτός από την τροχιακή παρακολούθηση και μελέτη του «κόκκινου πλανήτη» θα αποδεσμεύσει έναν υπερσύγχρονο προσεδαφιστή βρετανικής κατασκευής, τον Beagle 2, που πρόκειται να προσεδαφιστεί ομαλά σε ένα επιλεγμένο και μεγάλο σε επιστημονικό ενδιαφέρον σημείο της περιοχής Isidis Planitia, ιζηματογενούς λεκάνης λίγο βορειότερα του ισημερινού.
Τουλάχιστον 25 εταιρείες από 15 ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στην κατασκευή των εξαρτημάτων και του λογισμικού του διαστημόπλοιου, ενώ 200 επιστήμονες από πολλά ερευνητικά κέντρα των χωρών – μελών της ESA συνεχίζουν ακάθεκτα την κατασκευή των επιστημονικών οργάνων του Mars Express.
«Το ανθρώπινο δυναμικό ολόκληρου του προγράμματος Mars Express φτάνει συνολικά τα χίλια άτομα σε ολόκληρη την Ευρώπη» υπολογίζει ο Ρούντι Σμιντ, υπεύθυνος της αποστολής του τεχνικού κέντρου της ESA στην Ολλανδία.
Τα επτά επιστημονικά όργανα του τροχιακού οχήματος πρόκειται να μελετήσουν την ατμόσφαιρα, την επιφάνεια και -για πρώτη φορά- το υπέδαφος σε βάθος πέντε χιλιομέτρων, με πρωτοφανή ακρίβεια.
Ο Beagle 2 θα είναι η πρώτη συσκευή -μετά τα δύο Viking της NASA- που θα «αγγίξει» τον Αρη και θα αναζητήσει επί έξι ολόκληρους μήνες, με ειδικό βραχίονα και ένα χημικό αναλυτή, εξαφανισμένες ή υπαρκτές μορφές ζωής.
Όταν το Mars Express φτάσει στον Αρη γύρω στα Χριστούγεννα του 2003, το κύριο όχημα θα απελευθερώσει τον Beagle 2 και θα παραμείνει σε πολική τροχιά για τουλάχιστον ένα πλήρες αρειανό έτος (σχεδόν ισοδύναμο με δύο γήινα έτη).
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ο Μοντέρο καλημέρισε τον κόσμο του Ολυμπιακού με «κάτι μαγικό» (vid)
- Ο Τραμπ επιφυλάχθηκε για τα F-35 – Αναμένονται κινήσεις μέχρι το Νοέμβριο και τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
- Emmy 2026: Μεταθανάτια υποψηφιότητα στον Ρομπ Ράινερ
- Ακροβατικός διάδρομος με ατελείωτα έξοδα για τους αθλητές – Σε ρόλο θεατή η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία
- Κίνηση: Στο «κόκκινο» ο Κηφισός – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Καίτη Γαρμπή: Η πρώτη εμφάνιση στη σκηνή μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας της
- Φοιτητική στέγη: Τα ακριβότερα ενοίκια γύρω από τα πανεπιστήμια
- Φωτιά στον Ασπρόπυργο – Ενισχύθηκε η δύναμη της Πυροσβεστικής και συνδράμει ελικόπτερο – Ήχησε 112
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442