Δραματικές οι βρετανικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό
Αθήνα: Αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να τοποθετηθούν απέναντι στα πακέτα των προτάσεων για τις αλλαγές στις συντάξεις και στα Ταμεία που ετοιμάζει την τρέχουσα περίοδο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης καθίστανται ήπιες σε σχέση με τις δραματικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί ο Βρετανικός Οίκος.
Αθήνα: Αμέσως μετά το Πάσχα η κυβέρνηση αναμένεται να καλέσει τους κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να τοποθετηθούν απέναντι στα πακέτα των προτάσεων για τις αλλαγές στις συντάξεις και στα Ταμεία που ετοιμάζει την τρέχουσα περίοδο. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα της Κυριακής, οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης καθίστανται ήπιες σε σχέση με τις δραματικές παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί ο Βρετανικός Οίκος.
Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής, οι προτάσεις των Βρετανών συνοψίζονται στα εξής:
– Γενική αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.
– Αύξηση του χρόνου πραγματικής ασφάλισης στα 40 χρόνια για την καταβολή της πλήρους σύνταξης (από τα 35 που είναι σήμερα).
– Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
– Περιορισμό της σύνταξης στο 60% του μισθού.
Τα καυτά σημεία σε σχέση με τα οποία η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να λάβει μέτρα είναι τα ενδιάμεσα όρια ηλικίας για τη χορήγηση πρόωρων συντάξεων που ισχύουν στο Δημόσιο, οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στα “ευγενή Ταμεία”, δηλαδή ΟΤΕ, ΔΕΗ και τραπεζών, και επιπλέον ο επαναπροσδιορισμός του ανώτατου ύψους σύνταξης, που σήμερα ανέρχεται στο 80% των αποδοχών του εργαζομένου και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνει και στο 100%.
Οι αλλαγές θα υλοποιηθούν κατά το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο, εξάλλου, προβλέπει πως πριν από το Πάσχα θα έχουν διαμορφωθεί οι κυβερνητικές θέσεις, αμέσως μετά θα λάβει χώρα ο διάλογος κυβέρνησης – κοινωνικών εταίρων, το Μάιο έως τον Ιούνιο θα έχουν υποβληθεί οι προτάσεις από όλους τους τομείς, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική μεταρρύθμιση, αν χρειαστεί ακόμη και από τα θερινά τμήματα της Βουλής.
Πάντως, ο κοινωνικός διάλογος αυτήν τη φορά δεν θα περιοριστεί μόνο στο ΣΕΒ, στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και στην ΟΤΟΕ, αλλά θα διευρυνθεί και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, θα είναι ουσιαστικός, όπως τονίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, και θα τεθούν συγκεκριμένα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωσή του.
health.in.gr
- Η αληθινή γεωγραφία της Οδύσσειας: Οι χάρτες, οι μύθοι και το διαχρονικό μυστήριο του ταξιδιού του Οδυσσέα
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέρει: Μέσα στην προπόνηση του σταρ του ποδοσφαίρου
- Μισθοί: Ο νέος χάρτης για το 2027 – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος
- Υπερπαγκοσμιοποίηση 2.0: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιβράδυνε τον κόσμο
- Το The Batman Part II έμεινε ξανά στο «διαβάστηκε»: Νέα καθυστέρηση στην κυκλοφορία
- Ρωγμές σε σπίτια στην Κυψέλη: Γνώριζαν το πρόβλημα από τον Μάρτιο
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι 4 «γαλάζιοι» κατηγορούμενοι και η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης
- Ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκρούσεις και βιώσιμος τουρισμός: Πώς αλλάζουν τα ταξίδια το 2026;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442