34

Δεκάδες άτομα, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνελήφθησαν την Κυριακή στην Τουρκία, με την κατηγορία ότι μετείχαν σε παράνομες διαδηλώσεις υπέρ των φυλακισμένων, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

Οι διαδηλωτές σκόπευαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία υπέρ των φυλακισμένων που αρνούνται τη μεταγωγή τους σε καινούργια μικροσκοπικά κελιά, τα οποία -όπως υποστηρίζουν οι κρατούμενοι- εκθέτουν σε κινδύνους απομόνωσης και επιβολής βασανιστηρίων από τους δεσμοφύλακες.


Οι τουρκικές Αρχές δηλώνουν ότι οι νέες φυλακές θα είναι πιο εύκολο να διοικηθούν σε σύγκριση με τις προηγούμενες, όπου τα κελιά είναι σαν κοιτώνες και ελέγχονται από πολιτικές οργανώσεις ή συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος.


Το Αnadolu μετέδωσε ότι η αστυνομία διέταξε 100 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί σε πλατεία της Κωνσταντινούπολης να διαλυθούν. Στη συνέχεια παρενέβη και συνέλαβε 67 άτομα.


Στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν σημειωθεί σοβαρές ταραχές στις τουρκικές φυλακές, όταν πραγματοποιήθηκαν αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής εις βάρος των κρατουμένων που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας, αρνούμενοι να μετακινηθούν στις νέες φυλακές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ