30

Το φάσμα της λειψυδρίας απειλεί πολλές περιοχές της χώρας, ενώ οι επιστήμονες κάνουν λόγο για επανάληψη της ξηρασίας της περιόδου 1988 – 1992, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Βήματος την Πέμπτη. Το θέμα απασχόλησε και τον πρωθυπουργό σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το ίδιο ζήτημα είχε απασχολήσει την κυβέρνηση και στο παρελθόν, επισημαίνει το ρεπορτάζ του Βήματος. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρών ήταν και ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Ηλίας Ευθυμιόπουλος. Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν το σχέδιο δημιουργίας εθνικού φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων.


Η φετινή χρονιά ήταν ιδιαίτερα «κακή», σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, αφού τα αποθέματα νερού μειώθηκαν κατά 40%, την ώρα που η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 30%. Το πρόβλημα παρουσιάζεται εντονότερο στη νησιωτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Τα φράγματα συγκέντρωσης νερού είναι ανεπαρκή και οι γεωτρήσεις αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς επιβαρύνοντας τους ήδη εξαντλημένους υδάτινους πόρους.


Στην Αττική, η ΕΥΔΑΠ κάνει λόγο για μείωση των αποθεμάτων σε ποσοστό που φτάνει το 40% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, ενώ οι διαρροές νερού από το δίκτυο και τους ταμιευτήρες είναι υψηλές και φτάνουν σε ποσοστό 15 – 20%.
Επιπλέον, η ίδια αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν αύξηση στα τιμολόγια, της τάξης του 3,5%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ