Οι γάτες προσφέρουν ανοσία στο άσθμα
Λονδίνο: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet υποστηρίζει ότι παιδιά που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα προερχόμενα από γάτες, πιθανόν ανέπτυξαν ανοσία στο άσθμα.
Λονδίνο: Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet υποστηρίζει ότι παιδιά που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα προερχόμενα από γάτες, πιθανόν ανέπτυξαν ανοσία στο άσθμα.
Μια ομάδα ειδικών στο άσθμα και τις αλλεργίες μελέτησε την ανοσολογική αντίδραση περισσότερων από 200 παιδιών σε αλλεργιογόνα που οφείλονταν σε γάτες και ακάρεα. Ανακάλυψαν ότι μερικά παιδιά ανέπτυξαν (μέσω της δημιουργίας ειδικών αντισωμάτων) αντοχή, η οποία τους πρόσφερε προστασία από αλλεργίες που προέρχονται από γάτες.
Ο Τόμας Πλατς-Μιλς, επικεφαλής της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο αλλεργικών νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ανέφερε στο BBC ότι είναι εξίσου πιθανόν τα παιδιά να εμφανίζουν αλλεργία στις γάτες και να έχουν ανοσία.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος τύπος ανοσίας αναπτύχθηκε όταν τα παιδιά είχαν εκτεθεί αρκετά στις γάτες. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αυτά διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Τα ευρήματα έρχονται σε αντίθεση με την κοινή αντίληψη ότι οι οικογένειες πρέπει να αποφεύγουν να έχουν γάτες στο σπίτι, προκειμένου να προφυλάξουν τα παιδιά τους από την εκδήλωση άσθματος. Η αλήθεια είναι ότι η μεγάλη έκθεση στις γάτες μπορεί να προσφέρει σε μερικά παιδιά προστασία, ενώ για άλλα να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκδήλωση άσθματος. Αυτό είναι κάτι που πιθανώς καθορίζεται γενετικά.
Τα συμπεράσματα της έρευνας έρχονται σε συμφωνία με τις γνώσεις που υπάρχουν στον τομέα της επιτυχημένης ανοσοθεραπείας. Σε μια επιτυχημένη ανοσοθεραπεία έχουν βρεθεί προστατευτικά αντισώματα μετά τη σταδιακή έκθεση σε αλλεργιογόνα.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απομάκρυνση της γάτας από το σπίτι ως ενοχοποιητικού παράγοντα για την εκδήλωση άσθματος δεν λύνει το πρόβλημα.
health.in.gr
- Οι ΗΠΑ ανησυχούν για το βεληνεκές κινεζικών βαλλιστικών πυραύλων εναντίον πλοίων – Φτάνουν στην Δυτική Ακτή
- Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρο υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση
- «Ένταση» ανάμεσα σε Νετανιάχου και την ομάδα του Τραμπ πριν τη συνάντηση της Δευτέρας
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας έως την Τετάρτη