51

Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση πρόκειται να καταθέσει κατά του Γεργκ Χάιντερ ο επικεφαλής του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Αυστρίας, Αριέλ Μουτσικάντ. Η αιτία, πρόσφατο «λογοπαίγνιο» του ακροδεξιού πολιτικού, ο οποίος, αντιπαραβάλλοντας το μικρό όνομα του Μουτσικάντ με γνωστό απορρυπαντικό, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει «πώς ένας Αριέλ μπορεί να έχει τόσους λεκέδες».

Το «λογοπαίγνιο» του Χάιντερ αναφερόταν εμμέσως στο γεγονός ότι η εβραϊκή κοινότητα χρωστά περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 13,6 δισ. δρχ.) στο αυστριακό Δημόσιο, προκειμένου να συντηρεί νοσοκομεία και οικοτροφεία υπερηλίκων και ανηλίκων.


Η αντιπαραβολή του μικρού ονόματος του Μουτσικάντ με το γνωστό απορρυπαντικό Αριέλ, σε συνδυασμό με τη δήλωσή του Χάιντερ ότι «οποιοσδήποτε κατέχει αξίωμα στην Αυστρία δεν απαλλάσσεται επικρίσεων επειδή είναι Εβραίος», προκάλεσαν την οργή τόσο του ίδιου του Μουτσικάντ, όσο και των υπόλοιπων μελών της εβραϊκής κοινότητας της Αυστρίας.


«Ο Χάιντερ κάνει ευρεία χρήση του αντισημιτισμού στην εκστρατεία για τις εκλογές της 25ης Μαρτίου» δήλωσε ο αρχηγός της αυστριακής εβραϊκής κοινότητας, για να λάβει την απάντηση του κυβερνήτη της Καρινθίας ότι «τίποτε το αντισημιτικό δεν υπάρχει στα λόγια του». Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί στα δικαστήρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γερμανικό