Λονδίνο: Δανοί ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος στο Μπίθοβεν επισήμαναν ότι ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μειώνεται σε ποσοστό 25%, με την αποφυγή των τρανς λιπαρών οξέων, που περιέχονται στη μαργαρίνη, τα κέικ και τα σνακ.


Οι επιστήμονες βασίστηκαν σε δείγμα 667 υγιών ανδρών, οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε αντίστοιχη έρευνα και το 1960. Τότε, κανένας από όσους είχαν λάβει μέρος δεν ήταν καρδιοπαθής, ενώ κατανάλωναν λιπαρά οξέα σε ποσοστό 4,3% της συνολικής ενέργειας.


Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από το 1985 έως το 1995, οι ερευνητές εξέταζαν τους παράγοντες κινδύνου και τις διατροφικές συνήθειες της ομάδας, η οποία είχε περιορίσει την κατανάλωση λιπαρών οξέων στο 1,9% της συνολικής ενέργειας του σώματος. Στο τέλος της δεύτερης έρευνας, 98 από τους 667 άνδρες είχαν παρουσιάσει καρδιοπάθεια, αριθμός πολύ μικρότερος από ό,τι αναμενόταν. Οι ερευνητές απέδωσαν το γεγονός στη μειωμένη κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων.


Τα λιπαρά οξέα αυτού του τύπου αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και συμβάλλουν στην εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου.


Στη Δυτική Ευρώπη, η κατανάλωσή τους κυμαίνεται μεταξύ 0,5% και 2% της συνολικής ενέργειας του σώματος, ενώ στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπολογίζεται στο 2%.

Πηγή: Reuters

health.in.gr