30

Δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ναρκωτικά, από την οποία προκύπτει ότι δύο χώρες της Ασίας, το Αφγανιστάν και η Βιρμανία (Μιανμάρ), παραμένουν στην πρώτη γραμμή της παραγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι δυο αυτές χώρες είναι οι μόνες που δεν πρόκειται να λάβουν οικονομική βοήθεια από τις αμερικανικές Αρχές ή έστω απαλλαγή από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.


Σύμφωνα με την έκθεση, σε 20 χώρες του κόσμου η κατάσταση έχει σαφώς βελτιωθεί. Πρόκειται για τις Μπαχάμες, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Κολομβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τον Ισημερινό, τη Γουατεμάλα, την Ινδία, την Τζαμάικα, το Λάος, το Μεξικό, τη Νιγηρία, το Πακιστάν, τον Παναμά, την Παραγουάη, το Περού, την Ταϊλάνδη, τη Βενεζουέλα και το Βιετνάμ.


Όσον αφορά στην Καμπότζη και την Αϊτή, στην έκθεση εκτιμάται ότι δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες, ωστόσο δεν θα τους επιβληθούν κυρώσεις.


Τέλος, αφαιρέθηκαν από τη μαύρη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν, καθώς θεωρήθηκε ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ