Ten Commandments, The – Κριτική
Η χρυσή εποχή του Χόλιγουντ, αυτή του τεχνικολόρ, των γιγάντιων σκηνικών και των μυρίων κομπάρσων, μέσα από ένα βιβλικό και «βιβλικών» διαστάσεων έπος. Αφηγείται την ιστορία του Μωυσή από τη γέννηση έως το θάνατό του.
Με οδηγό την Παλαιά Διαθήκη και άλλα ιστορικά κείμενα, ο Ντε Μιλ, κραταιός σκηνοθέτης της εποχής, επιστρέφει στον πιο διάσημο εβραϊκό μύθο (ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει και τη βουβή ομότιτλη ταινία του 1923), επιστρατεύοντας όλους τους μηχανισμούς του μεγάλου θεάματος: πληθώρα σταρ, σκηνικά ύψους έως πενήντα μέτρων, πρωτοποριακά εφέ (βραβείο Όσκαρ), δώδεκα χιλιάδες κομπάρσοι, δεκαπέντε χιλιάδες ζώα για τη σκηνή της εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο.
Οι «Δέκα Εντολές» έχουν όλα τα μειονεκτήματα μιας παλιάς παραγωγής, δηλαδή στατικότητα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, παλιομοδίτικες ερμηνείες και πομπώδεις διαλόγους. Ωστόσο, πρόκειται για ένα εγχείρημα που καταφέρνει να λειτουργήσει διαχρονικά, καθηλώνοντας το κοινό στις τέσσερις περίπου ώρες που διαρκεί, και αυτό διότι είναι το αιώνιο παραμύθι, πολύχρωμο, συναρπαστικό, με χώρους μυθικούς και χαρακτήρες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα δεδομένα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 η Paramount αποφάσισε να αποκαταστήσει την παλιά κόπια. Η εικόνα καθαρίστηκε ψηφιακά από σκουπίδια και αλλοιώσεις, ενώ τα χρώματα διορθώθηκαν έτσι ώστε να αποκτήσουν ξανά την παλιά τους ζωντάνια. Ο ήχος ευπρεπίστηκε ως προς τη χροιά (όσο ήταν δυνατόν) και έγινε πολυκάναλος, διατηρώντας όμως μια στερεοφωνική κυρίως εικόνα. Η μουσική απέκτησε βάθος, διάφορα ηχητικά οδηγήθηκαν στο πίσω αριστερό και στο πίσω δεξί κανάλι, ενώ σε δύο, τρεις σκηνές προστέθηκαν χαμηλές συχνότητες για το υπογούφερ.
Αυτή η νέα εκδοχή, μαζί με το εισαγωγικό τρίλεπτο κατά το οποίο ο Σεσίλ ντε Μιλ μιλά για την ταινία, υπήρχε στην πρώτη ψηφιακή έκδοση, με τους ελληνικούς υπότιτλους. Η Ειδική Έκδοση δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά. Κυκλοφορεί τώρα, με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων από την πρώτη προβολή. Η κόπια είναι η ίδια ακριβώς των προγενέστερων εκδόσεων. Έχει προστεθεί μια μπάντα με σχόλια και άφθονο υλικό αρχείου, ενώ υπάρχει και τρίτος δίσκος, με τη βουβή ασπρόμαυρη ταινία του 1923.
- ΠΣΑΠΠ: «Το ποδόσφαιρο γυναικών απεγκλωβίζεται από ανεπιθύμητες αγκυλώσεις»
- e-ΕΦΚΑ: Μη διαθέσιμες για 2 ώρες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες τη Δευτέρα
- Στη ΜΕΘ με εγκεφαλίτιδα 6χρονο κορίτσι μετά από επιπλοκή της γρίπης
- Με αιχμές για το «επιτελικό κράτος» Μητσοτάκη η ομιλία Σαμαρά για τον Σήφη Βαλυνάκη
- «Τα χέρια στους γοφούς της μητέρας σου» – Ο DJ στον γάμο του Μπρούκλιν Μπέκαμ για τον διαβόητο χορό
- Βίντεο από το «ρεσάλτο» Γάλλων κομάντο σε τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο
