30

Τα βασανιστήρια εξελίσσονται σε μία από τις πλέον επικερδείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία στο πλαίσιο εκστρατείας της με τίτλο Stop Torture. Δεκάδες αμερικανικές εταιρείες πωλούν όπλα και άλλα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις, με κύριους «πελάτες» χώρες όπως η Σαουδική Αραβία.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι στον «εξοπλισμό» που διατίθεται προς πώληση συγκαταλέγονται εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία χρησιμοποιούνται στο ηλεκτροσόκ και τη φάλαγγα.


Καμία αμερικανική εταιρεία δεν πρέπει να αποβλέπει στο κέρδος εκμεταλλευόμενη τα ανθρώπινα βασανιστήρια, τόνισε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, στηλιτεύοντας κάθε μορφή κέρδους που προέρχεται από αυτού του είδους τη δραστηριότητα.


Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η αρμόδια για το εμπόριο υπηρεσία των ΗΠΑ έχει χορηγήσει πληθώρα αδειών για την εξαγωγή ανάλογου εξοπλισμού συνολικής αξίας 97 εκατομμυρίων δολαρίων (35,8 δισ. δραχμές).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ