27

Την εναντίωσή της στην επικύρωση σύμβασης μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) και της Εθνικής Τράπεζας, βάσει της οποίας η τελευταία επαναγόρασε μετοχές που είχε πωλήσει στην πρώτη, εξέφρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση την Πέμπτη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ για τη φορολογία κεφαλαίου.

«Η Εθνική παραβιάζει το νόμο περί ανωνύμων εταιρειών. Όταν σύναψε αυτή τη σύμβαση, εγνώριζε ότι βλάπτει τα συμφέροντα των μετόχων της και γι αυτό φρόντισε να την εξασφαλίσει με νόμο» σχολίασε ο Στέφανος Μάνος και προσέθεσε: «Η Εθνική αποφάσισε να αγοράσει τη μετοχή της, την ώρα που εκείνη παρουσίαζε εκπληκτική έξαρση».


Παράλληλα, ο Στ.Μάνος απείλησε ότι, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η διάταξη και δεν επιπληχθεί η διοίκηση της Εθνικής, ο ίδιος θα απευθύνει ερώτημα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης για το εάν ενημερώθηκε για τη συμπεριφορά της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Εθνικής είναι εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας, θα πρέπει κατά το Στ.Μάνο, «να κληθούν να αποζημιώσουν με την περιουσία τους τους μετόχους και τις επιχειρήσεις που έβλαψαν».


«Παράνομη και προφανώς αντισυνταγματική» χαρακτήρισε τη σύμβαση ο βουλευτής της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ και ο εισηγητής του κόμματος, Αδάμ Ρεγκούζας, ενέταξε τη συμφωνία μεταξύ της Εθνικής και της ΔΕΚΑ στο «προεκλογικό χρηματιστηριακό παιχνίδι».


«Η Βουλή δεν μπορεί να γίνεται κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα ανομήματα της κυβέρνησης» σχολίασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, ενώ και ο βουλευτής του Συνασπισμού, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «αυθαίρετη πράξη» τη μείωση του κεφαλαίου της Εθνικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε την Ελλάδα «σε χώρα του τζόγου και σήμερα μετατρέπει τις χρηματιστηριακές εταιρείες σε πιστωτικά ιδρύματα, ώστε να δανείζονται οι πελάτες, προκειμένου να αγοράζουν μετοχές».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ