Σε δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών, που δρουν στη Τουρκία και το Ιράκ, έχουν στραφεί οι έρευνες των γαλλικών Αρχών, σχετικά με την υπόθεση του πλοίου East Sea που βυθίστηκε ανοικτά της Ριβιέρας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η μεθοριακή αστυνομία της χώρας.
Σε δίκτυα διακίνησης λαθρομεταναστών, που δρουν στη Τουρκία και το Ιράκ, έχουν στραφεί οι έρευνες των γαλλικών Αρχών, σχετικά με την υπόθεση του πλοίου East Sea που βυθίστηκε ανοικτά της Ριβιέρας, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η μεθοριακή αστυνομία της χώρας.
«Είναι ένα παράνομο ιρακινοτουρκικό δίκτυο, αυτό που μετέφερε τους 910 ανθρώπους στο πλοίο που προσάραξε» δήλωσε ο υποδιευθυντής της γαλλικής μεθοριακής αστυνομίας, Ντανιέλ Σαζ. «Ξέρουμε το όνομα του καπετάνιου. Η αστυνομία εργάζεται μαζί με την Ιντερπόλ, προκειμένου να βρουν αυτόν και το πλήρωμα».
Όπως επισήμανε ο Γάλλος αστυνομικός, συμμορίες που εμπλέκονται στο δουλεμπόριο προσεγγίζουν Κούρδους από το βόρειο Ιράκ, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν από 200 έως 300 δολάρια (περίπου 74.500 με 112.000 δρχ.) έκαστος, προκειμένου να περάσουν τα τουρκικά σύνορα. Στη συνέχεια, τους ζητείται ποσό που ξεπερνά τα 2.000 δολάρια (745.000 δρχ.), ώστε να μεταφερθούν σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα, την οποία τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν.
Σχετικά, πάντως, με την εθνικότητα του καπετάνιου και του πληρώματος, που -σύμφωνα με το BBC- εικάζεται ότι είναι Έλληνες, οι γαλλικές Αρχές δεν έκαναν κανένα σχόλιο.
Η Γαλλία παρέχει μεν τροφή και στέγη στους Κούρδους λαθρομετανάστες, τους προειδοποιεί όμως να μην αναμένουν ευνοϊκή αντιμετώπιση, καθώς εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου έσπευσαν να τονίσουν ότι η χώρα δεν πρέπει να «υποκύψει» στις πιέσεις της παράνομης μετανάστευσης.
Όπως δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης, Ελιζαμπέτ Γκικού, η οποία συνάντησε τους Κούρδους στην πόλη Φρεζίς, θα παρασχεθεί νομική προστασία στους λαθρομετανάστες, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων πολιτικού ασύλου.
Ωστόσο, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Σαρλ Πασκουά, τους χαρακτήρισε «οικονομικούς πρόσφυγες», προειδοποιώντας ότι, εάν η Γαλλία τους δώσει άδεια παραμονής, «θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου».
Πάντως, όλοι οι Κούρδοι αναμένεται να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, παρ όλο που η γαλλική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι όσοι δεν πληρούν τα αναγκαία κριτήρια θα επαναπατριστούν.
Οι Κούρδοι -480 παιδιά, 180 γυναίκες και 250 άνδρες- εγκαταστάθηκαν σε στρατιωτική βάση στη Φρεζίς, όπου τους παρασχέθηκε τροφή και ιατρική βοήθεια. «Είναι εξουθενωμένοι. Δεν έχουν φάει για αρκετές ημέρες» δήλωσε ο επικεφαλής ομάδας του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκεται στην περιοχή.
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.