Το Μεγάλο Βραβείο της Παγκόσμιας Ακαδημίας Πολιτισμού στον πρόεδρο της Τσεχίας
Με το Μεγάλο Βραβείο της τίμησε σήμερα, Πέμπτη, η Παγκόσμια Ακαδημία Πολιτισμού τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, και το βραβείο παρέδωσε στον Τσέχο ηγέτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ακαδημία δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή».
43
Με το Μεγάλο Βραβείο της τίμησε σήμερα, Πέμπτη, η Παγκόσμια Ακαδημία Πολιτισμού τον πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην προάσπιση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, και το βραβείο παρέδωσε στον Τσέχο ηγέτη ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος υποστήριξε ότι «η Ακαδημία δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερη επιλογή».
Η Ακαδημία ιδρύθηκε το 1992 από το συγγραφέα και επιζώντα του Ολοκαυτώματος Ελί Βιζέλ, ο οποίος το 1986 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται το βραβείο, σκοπός του οποίου είναι να τιμά ανθρώπους που μάχονται κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, της φτώχειας και της αδιαλλαξίας.
Αρχικά, η τελετή βράβευσης του Βάτσλαβ Χάβελ είχε προγραμματιστεί για το Νοέμβριο. Προβλήματα υγείας, όμως, δεν του είχαν επιτρέψει να μεταβεί τότε στο Παρίσι.
Λίγες ώρες πριν από τη βράβευση, ο Χάβελ συναντήθηκε τόσο με το Γάλλο πρωθυπουργό όσο και με τον πρόεδρο της χώρας, Ζακ Σιράκ. Σε μήνυμά του, μάλιστα, ο Τσέχος πρόεδρος ευχαρίστησε τη Γαλλία για την πολιτική που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής προεδρίας το τελευταίο εξάμηνο του 2000 αλλά και για την απόφασή της να φιλοξενήσει το περασμένο έτος τη Σύνοδο Κορυφής στη Νίκαια.
«Ορισμένα από τα μέτρα που ελήφθησαν στη Νίκαια μας επιτρέπουν να ελπίζουμε στην ένταξή μας στην ΕΕ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα» δήλωσε ο ίδιος, και η απάντηση ήλθε διά στόματος Ζοσπέν: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να δεχτεί νέα μέλη, όπως για παράδειγμα την Τσεχία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Μπουένος Αϊρες μετά τις «προσβλητικές» δηλώσεις του Μιλέι
- ΛΔ Κονγκό: 3.200 κρούσματα του Εμπολα, συμπεριλαμβανομένων 1.405 θανατηφόρων
- Γερμανία: Ο υπουργός Μεταφορών ζητά την απόλυσή του κάνοντας λόγο για «αναξιοπρεπή κατάσταση»
- Ουκρανία: «Χτυπήθηκαν λιμάνια και πλοία» από τις ρωσικές δυνάμεις ενώ βυθίστηκε το Golden Leo
- Βιετνάμ: 17 ναυτικοί αγνοούνται έπειτα από ναυάγιο φορτηγού στη Νότια Σινική Θάλασσα
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/hamid-khaleghi-bNWXW7ZvYGo-unsplash-1-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442