0

Το δρόμο της επιστροφής στην Ελλάδα, έπειτα από περιπλάνηση 11 χρόνων, έχουν πάρει τα 274 αρχαία αντικείμενα Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής, που είχαν κλαπεί τον Απρίλιο του 1990 από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και εντοπίστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς θα υποδεχτεί επισήμως τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού.

Τα αρχαία αντικείμενα παραδόθηκαν την Πέμπτη από το FBI στην ελληνική αποστολή, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του στη Νέα Υόρκη.


Εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, για την παραλαβή των αρχαίων μετέβησαν στη Νέα Υόρκη η προϊσταμένη της Δ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ελισάβετ Σπαθάρη, η αρχαιολόγος Ζωή Ασλαματζίδου, ο συντηρητής αρχαιοτήτων του Μουσείου της Αρχαίας Κορίνθου, Φώτης Δημάκης, και οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας -του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας- Γεώργιος Τζάλλας και Βασίλειος Ράνυος.


«Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους άνδρες του FBI για τις ιδιαίτερες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να βρεθούν οι κλεμμένες αρχαιότητες, για τη φιλική τους συνεργασία και τη σημαντική τους βοήθεια» δήλωσε η Ελισάβετ Σπαθάρη, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους πράκτορες του FBI, Έντουαρντ Κέλι και Πάτρικ Γιλδέα, οι οποίοι προΐσταντο των ερευνών για τα κλοπιμαία. Όπως ανακοίνωσε η κ. Σπαθάρη, το υπουργείο θα προσκαλέσει μέσα στη φετινή χρονιά τους Αμερικανούς πράκτορες, για να δουν τα αρχαία αυτά αντικείμενα στο φυσικό τους χώρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου.


Το FBI, όπως σημείωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος Μπάρι Μάουν, ξεκίνησε τις έρευνες ύστερα από πληροφορίες ότι μερικά από τα κλεμμένα αντικείμενα είχαν προωθηθεί στον οίκο Christies στη Νέα Υόρκη προκειμένου να δημοπρατηθούν. Σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο Πολιτισμού, το FBI στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 ανακάλυψε στο Μαϊάμι της Φλόριντα 265 από τα κλεμμένα αρχαία αντικείμενα. Όπως διαπιστώθηκε μετά τη σχετική έρευνα, τα αρχαία είχε στην κατοχή της η Ουίλμα Σαμπάλα, η οποία και συνελήφθη από το FBI τον Ιούνιο του 2000 με την κατηγορία της διακίνησης κλεμμένης περιουσίας και εκτίει ποινή φυλάκισης ενός έτους.


«Όταν το Σεπτέμβριο του 1999 ήλθαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την εξιχνίαση της υπόθεσης, μαζί με άλλους δύο συναδέλφους από την Ελληνική Αστυνομία, διατηρούσα πολλές αμφιβολίες ως προς το αίσιο τέλος της υπόθεσης» τόνισε σε δηλώσεις του, εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, ο προϊστάμενος του τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, Γεώργιος Τζάλλας, χαρακτηρίζοντας «αρμονική» τη συνεργασία των Ελλήνων αστυνομικών με το FBI, το οποίο και ευχαρίστησε για τη μεστή και ουσιαστική του βοήθεια στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ