45

Ένα παλιό θρακιώτικο έθιμο αναβιώνει σήμερα, Δευτέρα, σε αρκετά χωριά των Σερρών. Πρόκειται για τη «Γυναικοκρατία», ένα έθιμο με μητριαρχικές αποχρώσεις, που έχει σκοπό να τιμηθεί η πιο ηλικιωμένη γυναίκα του χωριού, η «μπάμπω».

Το έθιμο της «μπάμπως» ή «βρεξούδια», όπως ονομάζονται οι εκδηλώσεις της Γυναικοκρατίας στις Σέρρες, έχει τις ρίζες του σε ένα θρακιώτικο έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου.


Οι εκδηλώσεις του εθίμου της «μπάμπως» αποσκοπούσαν στο να τιμηθούν η μαμή και οι υπόλοιπες γερόντισσες του χωριού. Σύμφωνα με την παράδοση, οι γυναίκες περιφέρουν την «μπάμπω» στους δρόμους του χωριού πάνω σε ένα στολισμένο αμάξι. Την περιφορά ακολουθεί, χορεύοντας υπό τους ήχους της γκάιντας, μία πομπή γυναικών και στη συνέχεια το γλέντι μεταφέρεται στην κεντρική πλατεία χωριού.


Το έθιμο της Γυναικοκρατίας είναι γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα και αναβιώνει κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου, γιορτή της οσίας Δομινίκης, σε διάφορες κοινότητες του νομού Σερρών, όπως τη Μονοκκλησιά, τη Ν.Πέτρα και την Ανω Καμήλα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ