Οι γευστικές προτιμήσεις των βρεφών φαίνεται ότι καθορίζονται, εν μέρει τουλάχιστον, από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Γάλλοι ερευνητές δημοσιεύουν στο βρετανικό περιοδικό New Scientist έρευνα που αναφέρει ότι η αντίδραση ενός νεογέννητου στο άρωμα του γλυκάνισου εξαρτάται άμεσα από το αν η μητέρα είχε καταναλώσει το σπόρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι μισές από τις 24 έγκυες γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γευστικής Επιστήμης στην Ντιζόν της Γαλλίας είχαν καταναλώσει γλυκάνισο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ οι υπόλοιπες όχι.


Τα μωρά τους εκτέθηκαν στο άρωμα του γλυκάνισου αμέσως μετά τον τοκετό καθώς και τέσσερις ημέρες αργότερα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν το άρωμα ήταν για αυτά ελκυστικό ή απωθητικό.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νεογέννητα των οποίων η μητέρα είχε καταναλώσει γλυκάνισο έστρεφαν το κεφάλι τους προς την πηγή της οσμής, ενώ τα υπόλοιπα επεδείκνυαν αδιαφορία ή αντιδρούσαν με αποστροφή.


Ο επικεφαλής των ερευνητών δρ. Μπενουά Σάαλ συμπεραίνει ότι χημικές πληροφορίες μπορούν να περάσουν από τη μητέρα στο έμβρυο και θεωρεί ότι η έρευνά του προσφέρει τις πρώτες επιστημονικές ενδείξεις για την επίδραση των διατροφικών προτιμήσεων της μητέρας στις προτιμήσεις των βρεφών.


Τα νέα ευρήματα ίσως βοηθήσουν να εξηγηθεί το φαινόμενο της μεταβίβασης του εθισμού σε μία ουσία από την κυοφορούσα γυναίκα στο έμβρυο.


Η Κόλετ Κέλι, διατροφολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Διαιτολογίας, εμφανίζεται σε δηλώσεις της στο BBC διστακτική στο να αποδεχθεί τα συμπεράσματα του δρ. Σάαλ· αναγνωρίζει όμως ότι οι διατροφικές προτιμήσεις της μητέρας μπορούν να επηρεάσουν το παιδί.


«Οι τροφές που προτιμά η μητέρα είναι σημαντικές, γιατί προφανώς θα ετοιμάσει τις ίδιες τροφές και για τα παιδιά της» αναφέρει η Κέλι, και τονίζει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να προσέχουν πολύ τη διατροφή τους.