Σκληρές διαπιστώσεις Πάγκαλου για το ΠΑΣΟΚ – Νέα πυρά εναντίον Γ.Παπανδρέου
Τα «δηλητηριώδη» βέλη του κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπολύει και πάλι ο προκάτοχός του και πρόσφατα αποπεμφθείς από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία. «Είμαστε το μη χείρον» διαπιστώνει με σκληρότητα το πρώην υπουργικό στέλεχος για το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ενώ κάνει λόγο για έντονα φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνηση, και χαρακτηρίζει «επιεικώς αφελείς» τους χειρισμούς του Γ.Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική.
Τα «δηλητηριώδη» βέλη του κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, εξαπολύει και πάλι ο προκάτοχός του και πρόσφατα αποπεμφθείς από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στην Ελευθεροτυπία. «Είμαστε το μη χείρον» διαπιστώνει με σκληρότητα το πρώην υπουργικό στέλεχος για το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ενώ κάνει λόγο για έντονα φαινόμενα διαφθοράς στην κυβέρνηση, και χαρακτηρίζει «επιεικώς αφελείς» τους χειρισμούς του Γ.Παπανδρέου στην εξωτερική πολιτική.
Ο Θ.Πάγκαλος δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι ο τόπος δεν κυβερνάται καλά. «Είμαστε το μη χείρον. Έχουμε χάσει την ευαισθησία μας, και αναρωτιέμαι εάν μπορούμε να τη βρούμε πια» δηλώνει, και προσθέτει ότι τις εκλογές τις πήρε το ΠΑΣΟΚ γιατί έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ, απέναντι σε μία αξιωματική αντιπολίτευση που «δεν είχε πρόταση και μερικές φορές στερείται σοβαρότητας.»
Επιπλέον, εμφανίζεται απαισιόδοξος για την πορεία του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, καθώς -όπως παρατηρεί- ο λαός φαίνεται να εγκαταλείπει το μη χείρον μερικούς μήνες μετά τις εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
«Χρειάζεται μία εξέγερση» τονίζει με σαφήνεια, για να συμπληρώσει ότι τους τελευταίους έξι μήνες που συμμετείχε στην κυβέρνηση διαπίστωσε ότι οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου έχουν «ακαδημαϊκό» χαρακτήρα.
«Απλώς συζητάμε θεωρητικά, σε ένα επίπεδο έξυπνης ευπρέπειας και συναδελφικής αλληλεγγύης, σαν να είμαστε σε σεμινάριο. Είναι προφανές ότι έχουμε χάσει την ευαισθησία μας. Όλο λέμε να βγούμε στην κοινωνία, αλλά δεν το κάνουμε. Αναρωτιέμαι εάν μπορούμε να το κάνουμε πια» συνεχίζει ο πρώην υπουργός.
Κρίνει ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά και έντονα συμπτώματα καθεστωτικής λογικής, καθώς βλέπει τους υπουργούς «με το ένα μάτι να κοιτούν τις δημοσκοπήσεις και με το άλλο τα τηλεοπτικά τοκ σόου».
Στηρίζει το Σημίτη αλλά δεν βάζει «φίμωτρο»
Ο κ. Πάγκαλος προτείνει την εκλογή του επόμενου γραμματέα από το συνέδριο, καθώς θεωρεί ότι «το παιχνίδι των γραμματέων που έχουν και άλλες φιλοδοξίες δεν απέδωσε». Γι αυτό και πιστεύει ότι είναι προτιμότερο αυτός να μην είναι ούτε υπουργός -εν ανάγκη ούτε βουλευτής- και να ασχοληθεί αποκλειστικά και συνεχώς με το κόμμα.
Τονίζει ότι θα στηρίξει τον Κ.Σημίτη, αλλά ως εκπρόσωπος του λαού που είναι, και όχι ως… φαντάρος σε λόχο, όταν διαφωνεί θα το λέει. Όσο για το κόμμα Αβραμόπουλου, πιστεύει ότι, εάν έχει κάποια σοβαρότητα, είναι βέβαιο ότι θα απειλήσει το δικομματισμό.
Όσον αφορά στην πρόταση νόμου για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που κατέθεσαν οι 52 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από πρωτοβουλία του Θεόδωρου Τσουκάτου, δηλώνει ότι θα την υπέγραφε και ο ίδιος, εάν του είχε ζητηθεί.
«Προσεκτικός» με το Γ.Παπανδρέου αλλά όχι και επιεικής
Δεν είναι το ίδιο επιεικής με τον υπουργό Εξωτερικών ούτε αυτήν τη φορά, όσο και αν ισχυρίζεται ότι θα αρκείται να χαρακτηρίζει «αφελή» την προσέγγιση που επιχειρεί με την Τουρκία. «Μιλάω για αφελή προσέγγιση, επειδή θέλω να είμαι ευγενής και προσεκτικός. Θα μπορούσα να δώσω χειρότερο χαρακτηρισμό» τονίζει.
Σχετικά με τον τουρκικό Τύπο και τη δυσαρέσκεια που διατυπώνει σχετικά με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Νίκαια, παρατηρεί ότι «η Τουρκία δεν έχει ποτέ εμφανιστεί ευχαριστημένη από κανένα αποτέλεσμα που δεν ταυτίζεται απόλυτα με τις δικές της βλέψεις και τα σχέδιά της». Σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει ένα ισχυρό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα, απαντά ότι «αυτά είναι αφελέστατα πράγματα. Προκύπτουν από ανθρώπους που έχουν μάθει την Τουρκία μέσα από τα αμερικανικά ινστιτούτα διεθνούς ανάλυσης».
Υποχείριό της θέλει την Ελλάδα η Τουρκία
Ως προς την ελληνική εξωτερική πολιτική, διαπιστώνει: «Είμαστε απόντες· δεν θέτουμε ζητήματα». Για τη μείωση των τουρκικών παραβιάσεων και παραβάσεων, αυτή κατά το Θ.Πάγκαλο καθιστά την Ελλάδα υποχείριο της τουρκικής πολιτικής, και εξηγεί το συλλογισμό του:
«Η πολιτική της Τουρκίας κωδικοποιείται στην εξής αρχή: εάν δεν μου φέρεσαι καλά, θα σε ενοχλώ· εάν μου φέρεσαι καλά, δεν θα σε ενοχλώ, αλλά θα διατηρώ τις βλέψεις μου στο Αιγαίο, θα επιμένω στο Κυπριακό και θα θέτω και νέα ζητήματα, όπως αυτό της μειονότητας στη Θράκη.
»Ο σκοπός των Τούρκων είναι να μας έχουν υπό κηδεμονία. Να αποφασίζουν ποιος θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, να χαίρονται θορυβωδώς όταν απέρχεται ο Πάγκαλος, και να γράφει η Hurriyet ότι όποτε ο Πάγκαλος μιλάει για την Τουρκία, φεύγει από την κυβέρνηση.»
Τέλος, εκφράζει εμμέσως την πικρία του για την αποπομπή του από την κυβέρνηση, αναφέροντας την επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Γ.Παπανδρέου κατά του ιδίου και του πρωθυπουργού στην υπόθεση Οτζαλάν και την παραμονή του τελευταίου στην Ελλάδα.
«Και αυτό είναι ωραίο ανέκδοτο, σχετικά με το εάν ένας υπουργός δικαιούται να ομιλεί εναντίον άλλου υπουργού. Τότε ο Γ.Παπανδρέου επιτέθηκε στον υπουργό του (δηλαδή σε εμένα) και στον πρωθυπουργό του (δηλαδή στον Κ.Σημίτη) και αμέσως μετά επιβραβεύτηκε: έγινε υπουργός Εξωτερικών» κατέληξε.
Ο «Αυτόχειρας» του Νικολάι Έρντμαν σε σκηνοθεσία του Θανάση Θεολόγη κάνει πρεμιέρα στις 17 Απριλίου. Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αλκμήνη.