61

Για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, την τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και το νέο ρόλο των ΔΕΚΟ στην απελευθερωμένη αγορά μίλησαν την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του Εληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της οικονομίας», κορυφαία στελέχη της ελληνικής οικονομίας, όπως ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ, Λευτέρης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Καπράλος, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Δημήτρης Παπούλιας, αλλά και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Καλαφάτης.

Αναφερόμενος στο ρόλο των επιχειρήσεων δημοσίου συμφέροντος στη νέα αγορά, ο Αλ.Καλαφάτης τόνισε ότι «το κράτος θα περιορίζεται σε στρατηγικά ζητήματα και θα έχει επιτελικές δραστηριότητες». Τόνισε, επίσης, την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να συναφθούν διεθνείς συνεργασίες των ελληνικών ΔΕΚΟ με ξένες επιχειρήσεις, επισημαίνοντας τα παραδείγματα της ΔΕΗ, της ΕΤΒΑ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του ΟΤΕ.


Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Δημήτρης Παπούλιας, μίλησε για το νέο πρόσωπο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού στη νέα απελευθερωμένη αγορά, τονίζοντας ότι η επιχείρηση θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της κατά 15% και να αυξήσει τις επενδύσεις της σε 1,33 τρισ. δρχ. έως το 2005.


Ο Λ.Αντωνακόπουλος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας του ΣΕΒ, από την οποία προέκυψε ότι το 85% της ελληνικής βιομηχανίας έχει εκσυγχρονιστεί τεχνολογικά, προκειμένου να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Καπράλος, τόνισε ότι σε αντίθεση με τις βιομηχανικές μονάδες οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την ανταγωνιστικότητά τους, τα οποία χρειάζονται την παρέμβαση του κράτους με ειδικές ρυθμίσεις.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ