
Πρόσθετα εθνικά μέτρα για τις «τρελές αγελάδες» αποφάσισε η κυβέρνηση
Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου των «τρελών αγελάδων» προχώρησε την Τρίτη η κυβέρνηση μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Ανωμερίτη, του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Χριστοδουλάκη, της υφυπουργού Υγείας, Χριστίνας Σπυράκη, και της προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Χριστίνας Παπανικολάου.
25
Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου των «τρελών αγελάδων» προχώρησε την Τρίτη η κυβέρνηση μετά τη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας, Γιώργου Ανωμερίτη, του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Χριστοδουλάκη, της υφυπουργού Υγείας, Χριστίνας Σπυράκη, και της προέδρου του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, Χριστίνας Παπανικολάου.
Μεταξύ των μέτρων τα οποία έλαβε η κυβέρνηση είναι η απαγόρευση της εισαγωγής κρεάτων από χώρες στις οποίες έχουν εντοπιστεί κρούσματα της νόσου (κυρίως, των κρεάτων με κόκαλο που προέρχονται από τη Γαλλία), η εντατικοποίηση των ελέγχων στην ελληνική αγορά και η απαγόρευση της χρήσης κρεατάλευρων μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης, αποφασίστηκε η επέκταση των εργαστηριακών ελέγχων σε βοοειδή άνω των 24 μηνών και όχι μόνο στα άνω των 30 μηνών, όπως προέβλεπε η απόφαση της ΕΕ, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2001.
Πάντως, δεν αποκλείεται η επέκταση της απαγόρευσης και μετά την ημερομηνία αυτή, καθώς τότε θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας των «15» στις Βρυξέλλες και θα ξανασυζητηθεί το επίμαχο θέμα.
Ο υπουργός Γεωργίας εξέφρασε την άποψη ότι το πρόβλημα των «τρελών αγελάδων» και το θέμα των διοξινών ξεκινούν από τη σύνθεση και τα μείγματα των ζωοτροφών, ενώ χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα το γεγονός ότι στο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δεν έγινε καμία αναφορά στα ιχθυάλευρα, κάτι που αφορά άμεσα στη χώρα μας.
Δεσμεύτηκε, μάλιστα, για την εντατικοποίηση των ελέγχων από όλους τους σχετικούς κρατικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των καταναλωτών, και ο ίδιος τόνισε πως θα παταχθεί κάθε φαινόμενο παραπλάνησης των καταναλωτών, καθώς θα προβλέπονται αυστηρές ποινές σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ
- Ο Λίβανος εργάζεται για να επιτύχει «την ισραηλινή αποχώρηση από το έδαφός του»
- Το Ιράν απαντά στον Τραμπ: «Γελοίες και διασκεδαστικές» οι απειλές για ναυτικό αποκλεισμό
- Bαθμολογία Euroleague: Τα δεδομένα μετά τη νίκη της Χάποελ – Τι ισχύει για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό
- Αυστρία – Ελλάδα 38-16: Ιστορική πρόκριση της Εθνικής Γυναικών χάντμπολ στο EURO 2026
- Μπιλμπάο – Βιγιαρεάλ 1-2: Ακόμη πιο «κοντά» στο Champions League το «κίτρινο υποβρύχιο»
- Ευρώπη: Ελλείψεις καυσίμων για αεροσκάφη προ των πυλών

