Οι ερευνητές του Κανσόρσιο Μάριο Νέγκρι Σουτν στην Ιταλία, παρακολούθησαν επί 42 μήνες τη διατροφή 11.324 Ιταλών, οι οποίοι είχαν υποστεί σοβαρό καρδιακό περιστατικό. Κατέληξαν ότι αυτοί που κατανάλωναν περισσότερο βούτυρο είχαν 2,6 περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που ακολουθούσαν την «ιδανική διατροφή», κατά τη διάρκεια των 42 αυτών μηνών.


Στο μεταξύ, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές από τη Νέα Ορλεάνη, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι, η κατάλληλη διατροφή για τους ανθρώπους που έχουν υποστεί έμφραγμα ή άλλο οξύ καρδιακό, είναι διατροφή.


Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρι, φρούτα και λαχανικά
και φτωχή σε αλλαντικά και λίπη.Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους φυτικό λάδι και βούτυρο διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με εκείνους που τρώνε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι μεσογειακών χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία δεν πεθαίνουν από καρδιακά νοσήματα που οφείλονται σε βλάβες των στεφανιαίων αρτηριών τόσο συχνά όσο οι κάτοικοι των πιο βόρειων χωρών της Ευρώπης.


Παρ’ ότι η λεγόμενη «μεσογειακή διατροφή» είναι αρκετά πλούσια σε λιπαρά,
θεωρείται υγιής γιατί περιέχει πολλές ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό. Μερικές από αυτές είναι τα φρούτα (αντιοξειδωτικά), τα μη αλατισμένα λίπη (ελαιόλαδο) και ορισμένα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια.


Πηγή Α.Π.Ε.

health.in.gr