Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Τίτος Πατρίκιος στο τιμόνι της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας<i>Διευθύνων σύμβουλος ο Ροδόλφος Μασλία

Ο Τίτος Πατρίκιος στο τιμόνι της Πολιτιστικής ΟλυμπιάδαςΔιευθύνων σύμβουλος ο Ροδόλφος Μασλία

Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΑΕ Πολιτιστική Ολυμπιάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος. Στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου τοποθετείται ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Ροδόλφος Μασλίας. Τα ονόματα του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το πρωί τα μέλη του ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η θέση του προέδρου παρέμενε κενή ύστερα από την παραίτηση του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στις 23 Οκτωβρίου.

38

Ο Τίτος Πατρίκιος είναι ο νέος πρόεδρος της ΑΕ Πολιτιστική Ολυμπιάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Πολιτισμού, Θεόδωρος Πάγκαλος. Στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου τοποθετείται ο μέχρι πρότινος διευθυντής του γραφείου του υπουργού Πολιτισμού Ροδόλφος Μασλίας. Τα ονόματα του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποίησαν το πρωί τα μέλη του ΔΣ της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας. Η θέση του προέδρου παρέμενε κενή ύστερα από την παραίτηση του σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη στις 23 Οκτωβρίου.

Ανακοινώνοντας το όνομα του Τίτου Πατρίκιου, ο Θ.Πάγκαλος τον χαρακτήρισε «όχι έναν αιθεροβάμονα ποιητή, αλλά έναν άνθρωπο με δυνατότητες δράσης». Την επόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να συζητήσει τον κανονισμό λειτουργίας και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και καταρχήν εγκριθεί από το ΔΣ.


Στη συνέχεια, ο Θ.Πάγκαλος -αναφερόμενος στις αμοιβές και στις αποζημιώσεις των μελών του ΔΣ- τόνισε πως είναι σύμφωνες με τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και χαμηλότερες από εκείνες των Ανωνύμων Εταιρειών. Όσο για τις εκδηλώσεις, ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2001 και θα ολοκληρωθούν τον Ιούλιο 2004, οπότε θα δοθεί η σκυτάλη στον «Αθήνα 2004».


Η Πολιτιστική Ολυμπιάδα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 40 δισ. δραχμών. Τα γραφεία της θα βρίσκονται στην οδό Λυσίου και το προσωπικό της εταιρείας δεν θα ξεπεράσει τα 25 άτομα. Ο μισθός του προέδρου ανέρχεται στο ποσό των 2.700.000 δρχ. μηνιαίως και του διευθύνοντος συμβούλου στα 2.400.000 δραχμές. Η αποζημίωση των μελών του ΔΣ για κάθε συνεδρίαση ορίζεται στις 100.000 δρχ. και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής 60.000 δρχ. αντίστοιχα (με μάξιμουμ τέσσερις συνεδριάσεις το μήνα).


Οι εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας


Συγκεκριμένα, οι εκδηλώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν εγκριθεί καταρχήν από το ΔΣ. Σε αυτές περιλαμβάνεται πρόταση του σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου για τη δημιουργία μιας κινηματογραφικής τριλογίας, η οποία θα κάνει συνολική αναφορά στο έργο του. Παράλληλα, η συμμετοχή της Ελλάδας σε δύο διεθνείς εκθέσεις βιβλίου αποτελεί την ελληνική παρέμβαση σε σχετικά θέματα. Η πρώτη αφορά στην ελληνική συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης το 2001 και η δεύτερη στη Salon du Livre 2003, «χρίσμα» το οποίο θα επιδιώξει το υπουργείο Πολιτισμού.


Για την άνοιξη του 2001 προγραμματίζεται η διοργάνωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποιητών στους Δελφούς (συνδιοργάνωση της Unesco και του Κέντρου Δελφών). Ταυτόχρονα, στη Βέροια σχεδιάζεται η πραγματοποίηση Διεθνούς Συνεδρίου για το Δημήτρη Βικέλα, τον πρώτο πρόεδρο της ΔΟΕ και εμπνευστή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.


Στην ίδια λίστα ξεχωρίζουν, επίσης, η πρόταση του υπουργείου Γεωργίας για τη διοργάνωση συνεδρίου με θέμα «Ελληνική διατροφή, υγεία, αθλητισμός», η έκθεση με θέμα «Χρυσός των Ελλήνων» και η συμμετοχή της Ελλάδας στην «Ολυμπιάδα Θεάτρου» στη Σενεγάλη το 2003.


Αρχική έγκριση έχουν λάβει, επίσης, η συμπαραγωγή ανέκδοτης όπερας με τίτλο «Ευριδίκη» του Δημήτρη Μητρόπουλου (συνδιοργανωτές ο Δήμος Μασσαλίας, η Όπερα Μασσαλίας, η Λυρική Σκηνή και το Μέγαρο Μουσικής), ο «Προμηθέας» του σκηνοθέτη και σκηνογράφου Μπομπ Γουίλσον (με μουσική Ιάννη Ξενάκη) και «Η γυναίκα χωρίς σκιά» του Ούγκο φον Χόφμανσταλ. Στο Μίκη Θεοδωράκη έχει ανατεθεί η μελοποίηση της «Λυσιστράτης» του Αριστοφάνη.


Το προφίλ του προέδρου


Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928. Αποφοίτησε από το Βαρβάκειο το 1946, σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και αργότερα Κοινωνιολογία και Φιλολογία στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος, μεταφραστής στην Αθήνα και ως επιστημονικός σύμβουλος της UNESCO στο Παρίσι και της FAO στη Ρώμη.


Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 εξορίστηκε στη Μακρόνησο, κατόπιν στον Αη – Στράτη και από το 1954 μέχρι το 1959 έζησε στην Αθήνα.


Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1943 με ένα ποίημα που δημοσιεύτηκε στο νεανικό περιοδικό «Ξεκίνημα της Νιότης». Ομως η ουσιαστική του παρουσία άρχισε το 1954, με την έκδοση της συλλογής ποιημάτων «Χωματόδρομος». Υπήρξε από τους συνιδρυτές του περιοδικού «Επιθεώρηση Τέχνης» που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά. Από τότε έχει δημοσιεύσει πολλές ποιητικές συλλογές, πεζά κείμενα,
δοκίμια, μελέτες για θέματα λογοτεχνίας και κοινωνιολογίας, άρθρα, καθώς και μεταφράσεις. Το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024