
Μέτωπο Χρυσοχοΐδη κατά του οργανωμένου εγκλήματος
Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για το οργανωμένο έγκλημα προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που εξετάζει ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η γρήγορη εκδίκαση από τακτικούς δικαστές, αλλά και η ποινικοποίηση της συγκάλυψης.
55
Ριζικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για το οργανωμένο έγκλημα προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπως προκύπτει από τις προτάσεις που εξετάζει ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ανάμεσα σε αυτές είναι η γρήγορη εκδίκαση από τακτικούς δικαστές, αλλά και η ποινικοποίηση της συγκάλυψης.
Η εφημερίδα Εξουσία αναφέρει την Παρασκευή ότι ο Μ.Χρυσοχοΐδης έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχει ήδη υποβάλει προς έγκριση στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτό, με τη σειρά του, θα τις εγκρίνει ή θα τις απορρίψει και το αργότερο σε ένα μήνα θα πρέπει να παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την προστασία των πολιτών από αυτό.
Κύριο έργο της επιτροπής του υπουργείου είναι ο ορισμός του οργανωμένου εγκλήματος και η διατύπωσή του με τη μορφή άρθρου στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Ο νέος ορισμός προτείνεται να καλύπτει και τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας ή της σωματικής βλάβης με χρήση όπλων.
Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που θα συζητηθούν είναι να γίνεται η εκδίκαση των υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος από εφετείο και τακτικούς δικαστές και να θεσπιστούν διατάξεις για την ταχεία εκδίκασή τους. Επίσης, προτείνεται η θέσπιση ευεργετικών διατάξεων υπέρ προσώπων που είναι πρόθυμα να παράσχουν στις Αρχές πληροφορίες οι οποίες διευκολύνουν τις έρευνες, αλλά και μέτρων προστασίας των μαρτύρων.
Υποδεικνύεται, επιπλέον, οι αστυνομικοί να μην είναι υποχρεωμένοι να κατονομάσουν τις πηγές των πληροφοριών τους ενώπιον του δικαστηρίου, να μη θεωρείται άδικη η πράξη του αστυνομικού που, με εντολή της υπηρεσίας, εμφανίζεται ως συμμέτοχος σε μια υπόθεση και να καταργηθεί η διάταξη που αναφέρει ότι μόνο η μαρτυρική κατάθεση ή η απολογία συγκρατουμένου για την ίδια πράξη δεν είναι αρκετή για την καταδίκη του κατηγορουμένου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέιλορ Σουίφτ: Τον Ιούλιο ο γάμος της
- Νέα Αριστερά: Sic transit gloria mundi – Τα καμώματα του «άριστου» Λαζαρίδη και η ευθύνη του πρωθυπουργού
- Η παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός από τη νίκη στη Σόφια (vid)
- Μεσολόγγι – Κιουτάχεια: Το παράξενο παιχνίδι της μοίρας
- Με το Ιράν συνδέονται τα περισσότερα πλοία που έχουν πλεύσει μέσω των Στενών του Oρμούζ
- Χαβάη: Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Κιλαουέα

