55

Ακρως αποκαλυπτική για τον καταχραστικό τρόπο με τον οποίο ασκούν την εξουσία οι νομάρχες και οι τοπικοί άρχοντες, για τη μεροληπτική συμπεριφορά τους αλλά και την ανυπακοή στις δικαστικές αποφάσεις είναι η έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Η έκθεση στηρίχθηκε σε 4.000 αναφορές πολιτών από 1η Οκτωβρίου 1998 έως 30 Ιουνίου 2000, οι οποίοι ζήτησαν τη μεσολάβηση της Αρχής για την επίλυση προβλημάτων που αντιμετώπιζαν με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου την Τρίτη, στην έκθεση αναφέρεται ότι το 25% των αναφορών που έχει δεχτεί έως σήμερα ο Συνήγορος του Πολίτη αφορά σε προβλήματα λειτουργίας των νομαρχιών και των δήμων.


Οι περισσότερες καταγγελίες σχετίζονται με θέματα πολεοδομίας, αυθαίρετης δόμησης, απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις αλλά και με την αποπεράτωση δημοτικών έργων.


Σύμφωνα με το Συνήγορο, καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, οι δήμαρχοι και οι νομάρχες μοιάζουν να λειτουργούν ως τοπικοί «ηγεμόνες». Γι αυτό και στην έκθεση προτείνεται η διενέργεια λεπτομερών ελέγχων νομιμότητας στις πράξεις των οργάνων και των αιρετών αρχόντων της αυτοδιοίκησης, αλλά και στην προέλευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ