59

Το ράλι των τιμών του πετρελαίου τόσο στη διεθνή αγορά όσο και στην εγχώρια αλλά και η ανοδική πορεία του αμερικανικού δολαρίου ασκούν εντονότατες πιέσεις στον πληθωρισμό της χώρας μας, ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3% το Σεπτέμβριο και να αγγίξει το 3,5% έως το τέλος του έτους.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, τόνισε: «Εάν περιορίσουμε τις ανατιμήσεις στον τομέα του πετρελαίου, η επιβάρυνση στον πληθωρισμό δεν θα υπερβεί τη μία μονάδα, δηλαδή δεν θα διαμορφωθεί πέραν του 3,5%. Εάν, όμως, προκύψουν παρενέργειες σε άλλους τομείς, τότε υπάρχουν χειρότερα σενάρια, τα οποία θα έχουν οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες».


Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο της ενίσχυσης των χαμηλών εισοδημάτων με τη χορήγηση επιδόματος, το ύψος του οποίου αναμένεται να αποφασιστεί τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι τότε θα είναι σαφέστερη η εικόνα της πορείας των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ