
Νέες προσπάθειες της Ουάσινγκτον για προσέγγιση Ισραήλ – Παλαιστινίων
Στην Ιαπωνία έφτασε την Πέμπτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην απόφαση να ανακηρύξει μονομερώς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, μολονότι κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ινδονησία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του σχεδίου. Την ίδια ώρα, έφτασε στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντένις Ρος, με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
48
Στην Ιαπωνία έφτασε την Πέμπτη ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην απόφαση να ανακηρύξει μονομερώς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, μολονότι κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ινδονησία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του σχεδίου. Την ίδια ώρα, έφτασε στο Ισραήλ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Ντένις Ρος, με στόχο την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Το πιο σημαντικό αυτήν τη στιγμή είναι να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και με τις δύο πλευρές, ώστε να διαπιστώσουμε τι μπορεί να γίνει για να λυθούν οι μεταξύ τους διαφορές και να προωθηθεί η ειρηνευτική διαδικασία δήλωσε ο Ρος, λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Σλόμο Μπεν Αμί.
Στο μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ ζήτησε από την ηγεσία των Παλαιστινίων να είναι πιο διαλλακτική, τονίζοντας ότι προϋπόθεση για την ανακήρυξη αυτόνομου παλαιστινιακού κράτους είναι να λήξει προηγουμένως η αντιπαράθεση με το Ισραήλ.
Χωρίς ερείσματα Αραφάτ και Μπαράκ, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές
Την ίδια ώρα, η δεξαμενή σκέψης Stratfor χαρακτηρίζει αυτή την περιοδεία αποτυχημένη, καθώς ελάχιστες ήταν οι κυβερνήσεις που συμφώνησαν να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.
Σύμφωνα με το Stratfor, ο Αραφάτ αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς οι πιέσεις που δέχεται από την αντιπολίτευσή του εντείνονται συνεχώς, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών με το Ισραήλ στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης έχει τώρα δύο επιλογές, είτε να προχωρήσει στην υπογραφή τελικής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ είτε να ανακηρύξει μονομερώς ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.
Δεδομένου ότι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας είναι αυτήν τη στιγμή δυσκολότερη από ποτέ, αφού ούτε ο Αραφάτ ούτε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπαράκ χαίρουν γενικότερης αποδοχής, οι Παλαιστίνιοι προσανατολίζονται στη λύση του ανεξάρτητου κράτους.
Ωστόσο, η περιοδεία του Αραφάτ απέδειξε ότι η στήριξη της διεθνούς κοινότητας στο σχέδιο των Παλαιστινίων είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη. Ακόμα και οι αραβικές χώρες, παραδοσιακοί σύμμαχοι των Παλαιστινίων, απέφυγαν να τον υποστηρίξουν, ενώ οι δύο υπερδυνάμεις Κίνα και Ρωσία εξέφρασαν και αυτές με τη σειρά τους σκεπτικισμό για το χρονικό πλαίσιο της ανακήρυξης του κράτους.
Την ίδια ώρα, στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο Μπαράκ αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου κυβερνητική κρίση, που θέτει σε κίνδυνο ακόμη και αυτά τα μικρά βήματα που έχουν γίνει έως τώρα για την επίτευξη ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση τρόπου απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μπαράκ από την εξουσία, καθώς αυτή έχει ήδη χάσει την υποστήριξη της Κνεσέτ.
Από την πλευρά της η Χαμάς κάθε άλλο παρά άπραγη μένει, βλέποντας τον Αραφάτ να χάνει συνεχώς τα ερείσματά του, και πιθανότατα στο εγγύς μέλλον θα επωφεληθεί από την αδυναμία που δείχνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης, οδεύοντας προς την ανάληψη της εξουσίας.
Το σκηνικό που διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή απομακρύνει όλο και περισσότερο την ειρήνευση στην περιοχή, καθώς θεωρούνται πολύ πιθανές η απομάκρυνση των μετριοπαθών φωνών από την ηγεσία των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών και η ανάληψη της εξουσίας για μία ακόμη φορά από τους σκληροπυρηνικούς.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ,Reuters
- Οικο-δυστοπία: Πώς Ασία και Αφρική φαντάζονται το τέλος
- Ένα emoji είναι αρκετό για να φέρει την καταστροφή (στη δουλειά)
- Αβεβαιότητα περιβάλλει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ιράν – Τα μηνύματα Τραμπ και δηλώσεις της Τεχεράνης
- Κρις Τζένερ: Η οργή για το λίφτινγκ των 100.000 δολαρίων που «υποχώρησε» πρόωρα
- Ευρώπη: Ο πληθυσμός της ΕΕ θα μειωθεί κατά 12% έως το 2100 – Ποιες χώρες θα πληγούν πλησούν περισσότερο;
- Μάλτα: H χώρα της Ευρώπης που η βενζίνη είναι πάντα φθηνή – Δεν οφείλεται σε κάποιο «μαγικό»




