56

Αναφορά στους νέους τομείς και στα καινούρια εργαλεία της διπλωματίας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε διημερίδα που άρχισε την Πέμπτη, με τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων πρεσβευτών που υπηρετούν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της διημερίδας συζητούνται, επίσης, θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Παρά το αίσθημα της μικρής χώρας που έχουμε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Ελλάδα βρίσκεται οικονομικά πολύ πιο δυνατή, πολιτικά επίσης πιο δυνατή, από ό,τι ίσως ποτέ στη σύγχρονή της ιστορία και αυτό ανοίγει ήδη νέες δυνατότητες. Τόσο οι διπλωμάτες όσο και το υπουργείο Εξωτερικών μπορούν να τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο επισήμανε ο κ. Παπανδρέου.


Σύμφωνα με το Γ.Παπανδρέου, η ηγεσία του υπουργείου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στους νέους τομείς που έχουν διαμορφωθεί, όπως είναι η οικονομική και η πολιτιστική διπλωματία.


Ακόμη ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά σε γεγονότα που μπορούν να βλάψουν το κύρος της χώρας μας, όπως τρομοκρατικές ενέργειες, και κάλεσε τους διπλωμάτες να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και την πληροφορική ως εργαλείο δουλειάς.


Μίλησε, τέλος, για τη διπλωματία των πολιτών (και έδωσε ως παράδειγμα την κινητοποίησή τους για την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου) και για τη διπλωματία της διασποράς που παίζει σημαντικό ρόλο στην πρώθηση των εθνικών θεμάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΜΠΕ