67

H οικολογική οργάνωση Greenpeace υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι επισφαλής είναι ο συνολικός ετήσιος κύκλος εργασιών του βαμβακιού -ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης για την αγροτική παραγωγή, τα εκκοκιστήρια, τις ζωοτροφές, την ελαιουργία και την κλωστοϋφαντουργία, ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο δραχμές- καθώς, όπως καταγγέλλει, άγνωστη ποσότητα μεταλλαγμένου προϊόντος έχει φυτευτεί στη χώρα μας και πρόκειται να ανθοφορήσει στις αρχές Ιουλίου.

Δεδομένης της απαγόρευσης καλλιέργειας μεταλλαγμένου βαμβακιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ, η κοινοτική οδηγία 90/220 επιτάσσει στα κράτη-μέλη να εξασφαλίσουν ότι σπόροι που δεν έχουν εγκριθεί δεν θα εισαχθούν και δεν θα καλλιεργηθούν στην ΕΕ.


Οι αντιδράσεις της Ευρώπης


H Greenpeace τονίζει ότι έχει γνωστοποιήσει στο υπουργείο Γεωργίας την ύπαρξη μεταλλαγμένων βαμβακόσπορων στη χώρα μας από τις 10 Μαρτίου. Το γεγονός αυτό οδήγησε την επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ, Μαργκό Βάλστρομ, να ζητήσει από την Ελλάδα επίσημη ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που αυτή ανέλαβε, ώστε να αποφύγει την απελευθέρωση μη εγκεκριμένων σπόρων στο περιβάλλον.


Η οργάνωση καταγγέλει ότι μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, η Ενωση Βιομηχάνων Ελληνικών Κλωστοϋφαντουργιών ζήτησε από το υπουργείο Γεωργίας τη λήψη μέτρων και ελέγχων που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα καλλιεργηθεί μεταλλαγμένο βαμβάκι. Οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς του ελληνικού βαμβακιού ζητούν ήδη πιστοποίηση ότι το προϊόν δεν προέρχεται από μεταλλαγμένους οργανισμούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τους καλλιεργητές, τους ελαιοπαραγωγούς και τους κλωστοϋφαντουργούς.


Απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου;


Σύμφωνα πάντα με την οικολογική οργάνωση, οι εταιρείες εισαγωγής και παραγωγής σπόρων προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, ζητώντας την ανάκληση της σχετικής υπουργικής απόφασης που επέβαλε τους ελέγχους. Το εν λόγω πρωτοδικείο απέρριψε το Μάιο τις αιτήσεις αναστολής που είχαν υποβληθεί από τις εταιρείες, αλλά ο μεταλλαγμένος σπόρος είχε πλέον φυτευτεί. Ετσι, οι μόνες λύσεις, σύμφωνα με την Greenpeace, είναι ο εντοπισμός και η καταστροφή των καλλιεργημένων με τον επίμαχο σπόρο εκτάσεων.


Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα μόνο η ΚΕΣΠΥ και ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου έχουν διενεργήσει τους σχετικούς ελέγχους. Στη δεύτερη, μάλιστα, εταιρεία εντοπίστηκαν ορισμένες σπορομερίδες που περιέχουν μεταλλαγμένο γενετικό υλικό.


Επιπλέον, ο Οργανισμός Βάμβακος δεν έχει πάρει τα απαραίτητα δείγματα από όλες τις σπορομερίδες που έχουν εισαχθεί στη χώρα μας, ενώ, σύμφωνα πάντα με την οικολογική οργάνωση, το υπουργείο Γεωργίας δεν έχει εγγυηθεί ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν επικίνδυνοι σπόροι την επόμενη χρονιά.


Μεταλλαγμένο βαμβάκι στην Ευρώπη


Εκτός από τη χώρα μας, καλείται να δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια επίτροπο για τους βαμβακόσπορους και η Ισπανία, ενώ μεταλλαγμένη ελαιοκράμβη εντοπίστηκε στη Σουηδία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Βρετανία και τη Γερμανία.


Η κυβέρνηση της Σουηδίας ζήτησε την καταστροφή της παραγωγής και την αποζημίωση των αγροτών από τις εταιρείες. Την ίδια διαδικασία αποφάσισαν να ακολουθήσουν και οι Γαλλία, Λουξεμβούργο και Βρετανία, ενώ η ΕΕ δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τους αγρότες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ