40

Σοβαρές επικρίσεις δέχεται το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία και αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης των κρατικών αρχών σε δεδομένα και πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μεταξύ των επιχειρημάτων όσων αντιτίθενται στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις είναι ότι το κόστος για την οικονομία της χώρας ενδέχεται να φτάσει τα 69 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Financial Times, το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στη κυβέρνηση να ζητά από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο να της παρέχουν το ελεύθερο πρόσβασης στο περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Για την πρόσβαση αυτή δεν θα απαιτείται σχετική εισαγγελική άδεια, ενώ από την άλλη πλευρά οι εταιρείες δεν θα μπορούν να αρνηθούν την παράδοση των σχετικών κωδικών πρόσβασης. Οσες εταιρείες αρνούνται, θα έχουν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις ακόμα και στην περίπτωση που υποστηρίξουν ότι οι κωδικοί έχουν χαθεί.


Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη συγκρότηση κυβερνητικού κέντρου παρακολούθησης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Οι επικριτές του νομοσχεδίου, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών του Διαδικτύου και πολλοί ακαδημαϊκοί, υποστηρίζουν ότι εάν όλα αυτά εφαρμοστούν, το 20-30% των εταιρειών ηλεκτρονικού εμπορίου και διαδικτυακών υπηρεσιών θα εγκαταλείψει το βρετανικό έδαφος, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα απώλειες ύψους 69 δισ. δολαρίων για τη χώρα.


Ανησυχίες διατυπώνονται επίσης για την επίδραση που θα μπορούσε να έχει ο νόμος στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς πολλές ευαίσθητες πληροφορίες θα μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή τρίτων, περίπτωση κατά την οποία οι εταιρείες πιθανότατα να κληθούν να καταβάλουν αποζημιώσεις στους θιγόμενους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ