
Κρίσιμο το επόμενο τριήμερο για τις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας
Κρίσιμο είναι το επόμενο τριήμερο όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσουν η κυβέρνηση και η ηγεσία της Εκκλησίας για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες αστυνομικές ταυτότητες. Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη, προκειμένου να αποφασίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο εν λόγω ζήτημα.
61
Κρίσιμο είναι το επόμενο τριήμερο όσον αφορά στη στάση που θα τηρήσουν η κυβέρνηση και η ηγεσία της Εκκλησίας για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες αστυνομικές ταυτότητες. Την ερχόμενη Τρίτη πρόκειται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος στη Μονή Πετράκη, προκειμένου να αποφασίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στο εν λόγω ζήτημα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Εθνος την Κυριακή, οι περισσότεροι μητροπολίτες με τους οποίους είχε επαφές ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος εκφράζουν την άποψη ότι είναι συνετό να μη φτάσει η Εκκλησία στα άκρα για το συγκεκριμένο θέμα. Οι μητροπολίτες προτείνουν να υπάρξει μία μορφή συμβιβασμού επί του παρόντος, με την προϋπόθεση όμως ότι η Εκκλησία θα λάβει εγγυήσεις από τον πρωθυπουργό πως δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές.
Η Εκκλησία αναμένεται να επισημάνει ότι οι ρόλοι Πολιτείας-Εκκλησίας είναι διακριτοί και ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις της να αναμειγνύεται στις αρμοδιότητες του κράτους, ενώ από τη μεριά της Πολιτείας επιθυμεί να γίνει σαφές ο σεβασμός προς το σώμα της Εκκλησίας.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, δεν πρόκειται να υποχωρήσει και θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι άρχισαν να έρχονται τα πρώτα θετικά μηνύματα από την πλευρά του Αρχιεπισκόπου.
Το επιτελείο της κυβέρνησης πιστεύει ότι μέχρι στιγμής έχει χειριστεί σωστά το θέμα, καθώς απέφυγε να πυροδοτήσει το κλίμα με μεμονωμένες αναφορές στο θρήσκευμα. Θεωρεί επίσης ότι δεν έριξε λάδι στη φωτιά, καθώς πάντα έκανε λόγο για προσωπικά δεδομένα και όχι αποκλειστικά και μόνο για την αναγραφή του θρησκεύματος.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι, παρ όλο που μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα προσωπικής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, εάν κάτι τέτοιο ζητηθεί από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Κ.Σημίτης θα αποδεχτεί την πρόσκληση, χωρίς όμως να δώσει την εικόνα της συνδιαλλαγής.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βρετανοί νέοι και άνεργοι ψάχνουν λύση στον στρατό
- Γιατί οι πλούσιοι Κινέζοι αναζητούν πολυτελείς κατοικίες στη Ζιμπάμπουε
- Γιορτή σήμερα 6 Απριλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Μεγάλη Δευτέρα και Εορτολόγιο
- Ίντερ – Ρόμα 5-2: Μεγάλη νίκη τίτλου για τους «νερατζούρι»
- Συγκινεί η λήπτρια της καρδιάς της Έμμας – Ο,τι μου συμβαίνει το ξεπερνάω σκεπτόμενη την προσφορά της
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]

