
Καθυστερεί η απόφαση για τα επιθετικά ελικόπτερα – Η Γερμανία μπλοκάρει τις εξαγωγές όπλων
Αναβλήθηκε την Παρασκευή επ αόριστον η λήψη της τελικής απόφασης για την προμήθεια 145 επιθετικών ελικοπτέρων στον τουρκικό στρατό. Παράλληλα, νέα προβλήματα παρουσιάζονται στην προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard II που έχει παραγγείλει η Τουρκία από τη Γερμανία, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επιθυμεί να μπλοκάρει την εξαγωγή κάθε είδους εξοπλισμού στην Αγκυρα.
72
Αναβλήθηκε την Παρασκευή επ αόριστον η λήψη της τελικής απόφασης για την προμήθεια 145 επιθετικών ελικοπτέρων στον τουρκικό στρατό. Παράλληλα, νέα προβλήματα παρουσιάζονται στην προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard II που έχει παραγγείλει η Τουρκία από τη Γερμανία, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ επιθυμεί να μπλοκάρει την εξαγωγή κάθε είδους εξοπλισμού στην Αγκυρα.
Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ συνεχίζει τις συσκέψεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους, προκειμένου να αποφασιστεί ποια εταιρεία θα αναλάβει τελικά την κατασκευή των ελικοπτέρων.
Στο διαγωνισμό για την προμήθεια των 145 επιθετικών ελικοπτέρων μετέχουν η αμερικανική εταιρεία Bell με το ελικόπτερο King Cobra ΑΗ-1Ζ, η ιταλική Agusta με το Α-129Ι και η ρωσική Κamov με το ΚΑ 50/52-Εrgodan σε συνεργασία με την Ισραηλινή Αεροπορική Βιομηχανία.
Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια (1,6 τρισ. δραχμές) και προβλέπεται ότι τα ελικόπτερα θα κατασκευαστούν στην Τουρκία με συμμετοχή της Τουρκικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΤΑΙ). Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα προσπαθεί να διευρύνει την τεχνογνωσία της σε νέους τομείς της κατασκευής αμυντικού εξοπλισμού.
Το πρώτο ελικόπτερο προγραμματίζεται να παραδοθεί στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις το Νοέμβριο του 2002, ενώ η παραγωγή θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2011.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες δίνουν περισσότερες πιθανότητες στην πρόταση της Βell, ωστόσο η αμερικανική εταιρεία αντιτίθεται στη μεταφορά τεχνολογίας που ζητά η Τουρκία, ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές στο Κογκρέσο κατά της πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.
Η ιταλική πρόταση συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, καθώς η Αγκυρα δεν επιθυμεί να προσφέρει μία τόσο σημαντική σύμβαση, δίχως σημαντικά πολιτικά και στρατηγικά ανταλλάγματα. Τέλος, η ρωσοϊσραηλινή πρόταση προσφέρει στην Τουρκία μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαδικασία παραγωγής και άρα μεγαλύτερη μεταφορά τεχνογνωσίας, γεγονός που κάνει την πρόταση πιο ελκυστική.
To γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών μπλοκάρει την πώληση οπλικών συστημάτων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αντιτίθεται όχι μόνο στην πώληση στην Τουρκία των αρμάτων μάχης Leopard II, αλλά και σε κάθε είδους εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένου και του υλικού που χρησιμοποιείται στα συστήματα παρακολούθησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμενων.
H απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών φανερώνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα διαμάχη μεταξύ των δύο κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό. Οι Πράσινοι, στους οποίους ανήκει ο Γιόσκα Φίσερ, έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία τους στην πώληση εξοπλισμών στην Τουρκία, με το σκεπτικό ότι η Γερμανία δεν μπορεί να διατηρεί τέτοιου είδους συναλλαγές με χώρες, όπου αμφισβητείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Reuters,ΜΠΕ
- d4vd: Αντιμέτωπος ακόμη και με θανατική ποινή για τον διαμελισμό ανήλικης φαν
- Μεγάλη νίκη για τους Πίστονς και 1-1 με τους Μάτζικ (98-83) – Έκαναν το 2-0 οι Θάντερ (120-107)
- Μενίδι: «Να ανοίξουν τα στόματα» – Δικαίωση ζητάει ο πατέρας του Μάριου που σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα
- Στα πρόθυρα της καταστροφής ωθεί η ακραία ζέστη τα συστήματα αγροδιατροφής – Προειδοποίηση FAO-WMO
- Live η Λάουρα Κοβέσι: Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι έγκλημα, «νεποτισμός και πελατειακές σχέσεις» – «Αντιπερασπισμός» οι επιθέσεις στην Εισαγγελία
- Απολύθηκε ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ μετά από σύγκρουση με τον υπουργό Άμυνας




