61

Από ακατάλληλες έως πολύ επικίνδυνες χαρακτηρίστηκαν οι περισσότερες παιδικές χαρές της πρωτεύουσας ύστερα από έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύεται στο Βήμα τη Δευτέρα. Η έρευνα αποδεικνύει ότι μόνο το 10% των δημοτικών χώρων, που χρησιμοποιούνται ως παιδικές χαρές στους δήμους της πρωτεύουσας, είναι ασφαλές για τα παιδιά.

Τα βασικότερα προβλήματα που επισημάνθηκαν είναι η έλλειψη φύλαξης των παιδικών χώρων αναψυχής. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι από τις 145 παιδικές χαρές του δήμου Αθηναίων μόνο οι πέντε φυλάσσονται.


Σημαντικό πρόβλημα είναι, επίσης, οι σοβαρές κακοτεχνίες που παρατηρούνται στους συγκεκριμένους χώρους. Οι ερευνητές κατέγραψαν λανθασμένη τοποθέτηση των μηχανημάτων, μεγάλες επιφάνειες τσιμέντου αντί άμμου, ακατάλληλες τραμπάλες, φθαρμένες επιφάνειες ολίσθησης στις τσουλήθρες και περισσότερες κούνιες από το επιτρεπτό όριο σε κάθε δοκό. Η έρευνα αναφέρει ότι ο δήμος Αθηναίων δαπανά περίπου 200 εκατ. δρχ. ετησίως για τις ανάγκες των σχετικών χώρων, αλλά μόλις 12 τεχνίτες απασχολούνται για την τεχνική υποστήριξή τους.


Δύο επιπλέον προβλήματα, που εντοπίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι η έλλειψη δυνατότητας παροχής πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος και το γεγονός ότι οι παιδικές χαρές γίνονται στέκια χρηστών ναρκωτικών και ανήλικων συμμοριών που τρομοκρατούν τα μικρά παιδιά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ