
Σάλο προκαλεί το συγχαρητήριο τηλεγράφημα της Ελισάβετ στον Μουγκάμπε
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα δέχτηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ για την 20ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τη βρετανική κυριαρχία, τη στιγμή που βετεράνοι του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας δολοφονούσαν το δεύτερο κατά σειρά λευκό γαιοκτήμονα.<P
25
Συγχαρητήριο τηλεγράφημα δέχτηκε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, από τη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ για την 20ή επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τη βρετανική κυριαρχία, τη στιγμή που βετεράνοι του απελευθερωτικού πολέμου της χώρας δολοφονούσαν το δεύτερο κατά σειρά λευκό γαιοκτήμονα.
Το μήνυμα συντάχθηκε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και δόθηκε στη βασίλισσα για έγκριση, πριν σταλεί στη βρετανική διπλωματική αποστολή στη Χαράρε, αναφέρουν κύκλοι του Μπάκιγχαμ, οι οποίοι ωστόσο επιμένουν πως η ευθύνη του μηνύματος ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Εξωτερικών και τονίζουν ότι η ανάμειξη της βασίλισσας είναι εντελώς τυπική.
Η κίνηση αυτή της βασίλισσας, που προβλήθηκε έντονα από τα μέσα ενημέρωσης της Ζιμπάμπουε, και η χρονική στιγμή εκδήλωσής της εξόργισε τους λευκούς κτηματίες, οι οποίοι περίμεναν την υποστήριξη της Βρετανίας σε μία προσπάθεια βίαιης κατάληψης των κτημάτων τους από χιλιάδες βετεράνους.
Στη Ζιμπάμπουε -πρώην βρετανική Ροδεσία- οι λευκοί φτάνουν περίπου τους 70.000, δηλαδή το 0,6% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, και κατέχουν το 70% της καλλιεργήσιμης γης (έντεκα εκατομμύρια εκτάρια) μοιρασμένο σε 4.500 φάρμες. Από την άλλη πλευρά, ένα εκατομμύριο μαύροι κατέχουν 16 εκατομμύρια εκτάρια, όχι ιδιαίτερα εύφορης, γης.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταληφθεί πάνω από 600 φάρμες λευκών και δύο κτηματίες έχουν σκοτωθεί από τους βετεράνους, που έχουν εξεγερθεί με κύριο αίτημα την αναδιανομή της γης, ενώ πολλοί ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα από φόβο μήπως επεκταθούν οι ταραχές. Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία για τον τερματισμό των ταραχών και την προστασία των λευκών, ενώ είναι έκδηλη η υποστήριξη του Μουγκάμπε προς τους βετεράνους, που επιδιώκει να εξασφαλίσει την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές.
Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε αρνείται τις κατηγορίες ότι στρέφεται κατά των λευκών και χαρακτηρίζει τις φήμες για επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών άνευ αντικειμένου, καθώς ο ίδιος έχει έλθει σε συνεννόηση, όπως υποστηρίζει, με τους εξεγερμένους για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- To φετινό βραβείο του World Press Photo ανήκει σε μια οικογένεια που διέλυσε η ICE
- AI λύκος τρομοκράτησε τη Νότια Κορέα – Συνελήφθη ο δημιουργός του
- Ο Μουρίνιο, η Ρεάλ και το συμβόλαιό του με την Μπενφίκα
- Άρης: Το ένδοξο παρελθόν (Γκάλης) συναντά το σπουδαίο παρόν (Αντετοκούνμπο) και μαζί θα ορίσουν το μέλλον
- Υποκλοπές: Ανησυχία ΔΣΑ για την καθυστέρηση στη δικαστική διερεύνηση – Προειδοποιεί για κίνδυνο παραγραφής αδικημάτων
- Φροντιστήρια ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Πρόσκληση στην Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού



