Συγκρατημένες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Σκεπτικισμό προκαλούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το 2000, όπως αυτές αναδημοσιεύονται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Στην ετήσια έκδοση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ διατυπώνει τις εκτιμήσεις του για το τρέχον έτος που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από συγκρατημένες έως και απαισιόδοξες.
28
Σκεπτικισμό προκαλούν οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας κατά το 2000, όπως αυτές αναδημοσιεύονται στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Στην ετήσια έκδοση του World Economic Outlook, το ΔΝΤ διατυπώνει τις εκτιμήσεις του για το τρέχον έτος που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από συγκρατημένες έως και απαισιόδοξες.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναμένει για το 2001 επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, διψήφιο αριθμό ανεργίας και αύξηση τόσο του πληθωρισμού όσο και του ελλείμματος.
Σε ό,τι αφορά το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2000 θα διαμορφωθεί στο 3,6%, ενώ το 2001 η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι κατά μια μονάδα μικρότερη σε σχέση με τις ελληνικές προσδοκίες και θα κυμανθεί στο 3,1%.
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΔΝΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα διαμορφωθεί το τρέχον έτος σε μέσα επίπεδα της τάξεως του 2,4% και το 2001 θα φτάσει στο 2,7%.
Το γενικό έλλειμμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει -με βραδύτερους ρυθμούς από ό,τι αναμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης- στο 1,5% του ΑΕΠ το 2000 και στο 0,9% το 2001.
Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου θα αυξηθεί στο 1,6% του ΑΕΠ το 2000 και στο 1,8% το 2001, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών θα φτάσει στα 1,9 δισ. δολάρια το 2000 και στα 2,3 δισ. δολάρια το 2001.
Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι το δολάριο θα ενισχυθεί σημαντικά έναντι της δραχμής, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε μέσα επίπεδα φέτος στις 323 δρχ. συγκριτικά με 305,6 δρχ. που ήταν το 1999.
ΜΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σαλαμίνα: Το στοιχείο «κλειδί» στη δολοφονία της 62χρονης 34χρόνια μετά
- Έξαλλος ο Μάικ Τζέιμς: Ξέσπασμα με ατάκες για πληρωμές Μονακό και Παναθηναϊκό
- Αγίου Βαλεντίνου: Dating apps, sexting και AI – Τι αλλάζει και τι μένει ίδιο στον έρωτα
- Αγρότες: Παρέμειναν τη νύχτα στο Σύνταγμα – Αποχωρούν το μεσημέρι με την υπόσχεση συνέχισης του αγώνα
- Δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη δεν είναι να δίνει συνεντεύξεις στα τρολ της «Ομάδας Αλήθειας» ούτε να κάνει ατεκμηρίωτες καταγγελίες
- Eurovision 2026: Εξοργισμένος ο Χάρης Βαρθακούρης για τον ήχο στον Β’ Ημιτελικό
