0

Η ιταλική Alenia Aerospazio, θυγατρική της Finmeccanica, ανακοίνωσε την Παρασκευή τη συνεργασία της με το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όμιλο αεροναυπηγικής, την EADS (European Aeronautic, Defence & Space Co.), με τη σύσταση εταιρείας, στην οποία οι δύο εταιρείες συμμετέχουν με ίσα ποσοστά.

Η νέα εταιρεία, που ονομάστηκε European Military Aircraft Company (EMAC), αποσκοπεί στη δημιουργία νέων πολεμικών αλλά και μεταγωγικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τις δραστηριότητες των δύο εταιρειών στους τομείς κατασκευής ελικοπτέρων, ραντάρ και πυραύλων.


Η Alenia Αerospazio συμμετέχει με ποσοστό 19% στην κοινοπραξία του Eurofighter -του ευρωπαϊκού προγράμματος για την κατασκευή του μαχητικού Typhoon- του οποίου βασικοί εταίροι είναι η Βρετανία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία. H EADS συμμετέχει στο πρόγραμμα με ποσοστό 44% και ακολουθεί η βρετανική ΒΑΕ με 37%.


Με την επίτευξη συμφωνίας, η EADS θα κατέχει πλέον το 62,5% της κοινοπραξίας του Eurofighter, ενώ η Finmeccanica βγαίνει από την απομόνωση και της ανοίγεται πλέον ο δρόμος για να αποκτήσει το 5% της εταιρείας Airbus, της οποίας το 80% κατέχει ήδη η EADS.


Associated Press

Reuters