
Συνάντηση Παπανδρέου – Χάνεϊ για το Κυπριακό
Tις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, καθώς και την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων συζήτησαν, την Παρασκευή το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.
72
Tις εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που θα ξεκινήσει στις 23 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, καθώς και την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων συζήτησαν, την Παρασκευή το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, που διήρκεσε μία περίπου ώρα, ο Βρετανός αξιωματούχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των διακοινοτικών συνομιλιών, δεδομένου ότι υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό. Ο Ν.Χάνεϊ τόνισε ότι οι προετοιμασίες συνεχίζονται ώστε, όταν φτάσουμε στη Νέα Υόρκη στις 23 Μαΐου, η ελπίδα για ένα θετικό αποτέλεσμα να είναι μια ρεαλιστική ελπίδα.
Σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να συναφθεί ξεχωριστή συμφωνία με την τουρκική πλευρά για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο UNFICYP, ο Βρετανός απεσταλμένος Nτέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε ότι το θέμα θα εξετάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.
Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε, με τη σειρά του, ότι βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων και επισήμανε ότι, πέραν της επανάληψης των συνομιλιών, υπάρχει και το νέο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί με τις αποφάσεις του Ελσίνκι για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, καθώς και για την προώθηση των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, στη συνάντηση του Βρετανού αξιωματούχου με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή η παλαιότερη συμφωνία Ελλάδας-Βρετανίας για την από κοινού συνεργασία τους με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την παροχή κοινοτικής τεχνογνωσίας.
Ετσι, εκτός από τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα σε διμερές επίπεδο στον τομέα αυτό, θα υπάρξει και μία τριμερής συνεργασία μέσω συναντήσεων αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών.
ΑΠΕ
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόλος: Στις φλόγες τυλίχθηκε ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ που μετέφερε 12χρονο παιδί στην Αθήνα
- Γιουβέντους – Τζένοα 2-0: Οι «Μπιανκονέρι» παραμένουν σε απόσταση «βολής» από την 4άδα
- Μετ’ εμποδίων οι αιτήσεις για το fuel pass – Πόσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί
- LIVE: Νάπολι – Μίλαν
- Οι επιθέσεις στη Γάζα συνεχίζουν: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε σχολείο
- Για ποιο λόγο συνάντησε τον Εμμανουήλ Καραλή ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής


