Μέχρι και τον Ιούνιο η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2000 τοποθέτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου τη μετάταξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές, στο περιθώριο της ομιλίας του προς τους ξένους επενδυτές στην εκδήλωση του Economist στο Σίτι του Λονδίνου τη Δευτέρα.
55
Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2000 τοποθέτησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου τη μετάταξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τις αναδυόμενες στις ώριμες αγορές, στο περιθώριο της ομιλίας του προς τους ξένους επενδυτές στην εκδήλωση του Economist στο Σίτι του Λονδίνου τη Δευτέρα.
Ο Γ.Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή χρόνο αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου από τη Morgan Stanley, ωστόσο προβλέπει ότι αυτή δεν μπορεί να καθυστερήσει για πολύ, εφόσον συνδέεται άμεσα με τη διαδικασία ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.
Ο ίδιος προσδιόρισε τρεις ημερομηνίες-ορόσημα, όπως τις χαρακτήρισε, κατά τις οποίες είναι πιο πιθανή η αναβάθμιση.
Η πρώτη είναι η 8η Μαρτίου, οπότε υποβάλλεται η αίτηση ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, έπεται η 6η Μαίου, ημέρα ανακοίνωσης των εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την αίτηση και, εναλλακτικά, η 20ή Ιουνίου, μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ.
Ο Γ.Παπαντωνίου συνέδεσε την πορεία του χρηματιστηρίου με την αναβάθμιση, καθώς κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει την ταχύτερη εισροή ξένων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με την αναβάθμιση του χρηματιστηρίου εξασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, η εισροή ξένων κεφαλαίων συνολικού ύψους 10-12 δισ. δολαρίων (περίπου 4 τρισ. δρχ.), προστατεύεται η Σοφοκλέους από κρίσεις που πλήττουν τις αναδυόμενες αγορές, αυξάνεται ο ημερήσιος τζίρος, ενώ βαίνει ομαλότερη η πορεία των μετοχών.
Τόσο ο υπουργός όσο και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρος Καρατζάς χαρακτήρισαν τη φάση που διέρχεται το ελληνικό χρηματιστήριο μεταβατική, αφού απουσιάζουν οι θεσμικοί επενδυτές που ενδιαφέρονται για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ δεν έχουν τοποθετηθεί τα κεφάλαια που προορίζονται για τις ώριμες αγορές.
Τέλος, να σημειωθεί ότι, κατά τη συνάντησή του με το Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, ο Γ.Παπαντωνίου συζήτησε την προοπτική υποβολής κοινής ελληνοβρετανικής πρότασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την εισαγωγή της νέας ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Οι 12 μήνες του «πλανήτη Τραμπ» και το «δόγμα» της Αθήνας
- Η πιο τρομακτική επίθεση στην Ιστορία – 100 Ρωσικά «ζόμπι» πήραν στο κυνήγι 7.000 Γερμανούς
- Λίβερπουλ – Μπέρνλι 1-1: Τέταρτο σερί ματς χωρίς «τρίποντο» οι «κόκκινοι», νίκη… Ευρώπης η Τσέλσι (2-0)
- Άγιος Παντελεήμονας: Έκρυβαν ναρκωτικά σε υδρορροή της εκκλησίας και τα διακινούσαν
- Ο Τραμπ δεν αποκλείει αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της διαμάχης για τη Γροιλανδία – Μπορεί να το κάνει;
- Σούπερ μάρκετ: Έρχονται εξαγορές και επενδύσεις την επόμενη διετία

