34

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζονται, την Παρασκευή, οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, με τη συμμετοχή ηγετών και εκπροσώπων της πολιτικής, οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής του πλανήτη. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Το φόρουμ στο Νταβός συγκεντρώνει την προσοχή τόσο των υποστηρικτών όσο και των πολέμιων της παγκοσμιοποίησης, καθώς είναι το πρώτο, μετά την επεισοδιακή σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), τον περασμένο Δεκέμβριο στο Σιάτλ. Στις εργασίες του, που θα διαρκέσουν έως την 1η Φεβρουαρίου, αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο η σύγκρουση δύο κόσμων, των αντιπάλων της παγκοσμιοποίησης και εκείνων που τη θεωρούν απαραίτητο μέσο για τη φιλελευθεροποίηση των εμπορικών σχέσεων.

Στραμμένες στο ελβετικό Νταβός είναι, εξάλλου, και οι διεθνείς χρηματαγορές, που περιμένουν από την ελίτ της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας τις μελλοντικές κατευθύνσεις των οικονομικών και συναλλαγματικών πολιτικών.

Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι θα επαναληφθούν τα επεισόδια του Σιάτλ, καθώς στο φόρουμ συμμετέχουν και εκπρόσωποι αμερικανικών εργατικών συνδικάτων, οι οποίοι προωθούν την ιδέα ο ΠΟΕ να υιοθετήσει ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα πλούσιων και φτωχών κρατών. Επιπλέον, προσβλέπουν στη χάραξη μιας παγκόσμιας κοινωνικής στρατηγικής, χωρίς αποκλεισμούς και με σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες και στα θεμελιώδη εργατικά δικαιώματα.

Την Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, Μάικ Μουρ, απευθυνόμενος σε ένα μεγάλο ακροατήριο υποστήριξε ότι η απομάκρυνση από το ελεύθερο εμπόριο θα αποτελέσει στυγνή προδοσία των φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους ισχυρούς του κόσμου να εργαστούν σκληρά, μολονότι το όλο ζήτημα δεν είναι μερικοί πλούσιοι λευκοί να προσπαθήσουν να ορίσουν τους κανόνες που θα ακολουθήσει ο κόσμος.

Αssociated Press, ΜΠΕ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ