
Αφιέρωμα στο σεναριογράφο Τονίνο Γκουέρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Αφιέρωμα στο σεναριογράφο Τονίνο Γκουέρα, μια από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 40ού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
40
Αφιέρωμα στο σεναριογράφο Τονίνο Γκουέρα, μια από τις πιο επιφανείς προσωπικότητες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του 40ού Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Ο Γκουέρα, στη 40χρονη πορεία του στον κινηματογραφικό χώρο έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες της Ευρώπης, αναβαθμίζοντας την έως τότε τυπική σχέση σεναριογράφου-σκηνοθέτη, σε σχέση συνδημιουργίας.
Στο ελληνικό κοινό, ο Γκουέρα είναι περισσότερο γνωστός για την τακτική του συνεργασία με το σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο, έχοντας συμμετάσχει στη συγγραφή των σεναρίων σε περισσότερες από πέντε ταινίες, όπως το Τοπίο στην ομίχλη και Μια αιωνιότητα και μια μέρα.
Ο Γκουέρα έβαλε τη σφραγίδα του σε πολλές ακόμη ταινίες σκηνοθετών, όπως ο Βιτόριο ντε Σίκα, ο Φεντερίκο Φελίνι, ο Αντρέι Ταρκόφσκι και άλλοι.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Γκουέρα προτιμά να χαρακτηρίζει τον εαυτό του ποιητή και συγγραφέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: Ηθελα να είμαι ποιητής, αλλά, μόνο με την ποίηση, δεν μπορούσα να ζήσω. Η ποίηση ήταν κάτι που το αισθανόμουνα και ήθελα να κάνω, και όχι να ζήσω από αυτό. Ετσι, όταν ένας σκηνοθέτης μού ζήτησε να γράψω ένα σενάριο, πήρα τη δουλειά.
Οσον αφορά στις συνεργασίες του, ο ίδιος δεν θα ήθελε να εκφράσει προτιμήσεις. Δήλωσε όμως ότι αγαπά πολύ τις δουλειές που έχει κάνει με τον Φελίνι, τους αδερφούς Ταβιάνι, τον Αγγελόπουλο και τον Ταρκόφσκι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος περνάει κρίση, που είναι συνυφασμένη με την επιρροή που δέχεται από την Αμερική. Αυτή η τρομερή επιρροή που έρχεται από την Αμερική και όλα αυτά τα εφέ επηρεάζουν τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Ξέρω λίγα πράγματα για τον αμερικανικό κινηματογράφο, αλλά όλα αυτά τα ειδικά εφέ είναι ένα μυστήριο για μένα δήλωσε.
Για το μέλλον του κινηματογράφου, ευρωπαϊκού και μη, ο Γκουέρα πιστεύει πως υπάρχει η ελπίδα στην τρίτη χιλιετία ο κάθε λαός να βρει τη δική του ποιητική στον κινηματογράφο. Αλλά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, μπορεί και να μη γίνει.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Super League 2: Υποβιβασμός για την Καβάλα (3-1, vid) – Σώθηκαν ΠΑΟΚ Β’ και Νέστος Χρυσούπολης (1-1)
- Καστοριά: Εξαπάτησαν τηλεφωνικά 93χρονη και απέσπασαν χρυσές λίρες και μετρητά
- Η σέλφι και τα… χαμόγελα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πέδρο Σάντσεθ στη Βαρκελώνη
- Μεγάλη φωτιά στην Ακράτα – Ήχησε το 112 για εκκένωση στην Άνω Πορόβιτσα
- Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στον επιζώντα του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο
- Ολυμπιακός: Όσα «είπε» ο Μεντιλιμπαρ με την αποστολή…
- Ψηφιακό πελατολόγιο: Στην τσιμπίδα συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια
- Ήταν ο Αλέν Ντελόν δολοφόνος στην πραγματική ζωή; Μόνο τρία άτομα γνωρίζουν την αλήθεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/daniel-olah-enaFJelpNxY-unsplash-1-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442