Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
weather-icon 27o
ΕΕ – Κίνα: Συμφώνησαν να αποτρέψουν τον εμπορικό πόλεμο εγκαινιάζοντας νέο διάλογο

ΕΕ – Κίνα: Συμφώνησαν να αποτρέψουν τον εμπορικό πόλεμο εγκαινιάζοντας νέο διάλογο

ΕΕ και Κίνα συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίες που θα επιτηρούν την πορεία των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του in.gr στην Google

Ο επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, Μάρος Σέφτοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Γουεντάο, δήλωσε ότι επιθυμεί οι εμπορικές συνομιλίες να αποφέρουν απτά αποτελέσματα έως τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Οι συνομιλίες ήταν «εντατικές, εστιασμένες και εποικοδομητικές», δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα, προσθέτοντας ότι οι δύο εθνικές αντιπροσωπείες θα συνέχιζαν τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

«Πιστεύουμε ότι από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο, οι ομάδες μας έχουν αρκετό χρόνο για να επιτύχουν απτά αποτελέσματα», είπε. Ο Γουάνγκ τον προσκάλεσε να ταξιδέψει στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Ο Σέφτοβιτς επέμεινε ότι η ΕΕ επιθυμεί οι συνομιλίες να αντιμετωπίσουν το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα.

«Οι εξαγωγές της Κίνας προς την ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνονται, ενώ το μερίδιό μας στην αγορά της Κίνας συνεχίζει να συρρικνώνεται. Αυτή η τάση δεν είναι βιώσιμη και η διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης δεν αποτελεί επιλογή», ανέφερε.

Ομάδες εργασίας

Πρόσθεσε ότι και οι δύο πλευρές συγκρότησαν ομάδες εργασίας για να συζητήσουν το εμπορικό ισοζύγιο, τους ελέγχους των εξαγωγών, την πνευματική ιδιοκτησία και τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ.

Οι διαβεβαιώσεις που έδωσε η Κίνα ότι οι έλεγχοι στις σπάνιες γαίες δεν θα διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού της ΕΕ είναι θετικές, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε δήλωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης, ανέφερε ότι ο Γουάνγκ εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με το σχέδιο νόμου της ΕΕ για την κυβερνοασφάλεια και τον νόμο για την επιτάχυνση της βιομηχανίας, και επανέλαβε τη θέση του Πεκίνου ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να θεωρούν «την Κίνα ως τη ρίζα των προβλημάτων της ΕΕ».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τις εμπορικές σχέσεις της Ένωσης, να επιτύχει αποτελέσματα από τον διάλογο με την Κίνα, καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έναντι της ΕΕ έφτασε τα 360,6 δισ. ευρώ (411,95 δισ. δολάρια)

Σχόλια
Γράψτε το σχόλιό σας
0 /50
0 /2000

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθήκη του in.gr στην Google

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 12 Ιουλίου 2026
Cookies