Σλοβενία: Η νέα κυβέρνηση αίρει την απαγόρευση εισόδου στον Νετανιάχου και το εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ
Η νέα κυβέρνηση στη Σλοβενία, του Γιάνες Γιάνσα, δηλωμένου θαυμαστή του Ντόναλντ Τραμπ, ήρε την απαγόρευση εισόδου στον Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και το εμπάργκο όπλων σε βάρος του Ισραήλ.
Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Σλοβενίας, με επικεφαλής τον εθνικιστή Γιάνες Γιάνσα, προχώρησε χθες Πέμπτη στην άρση του εμπάργκο όπλων το οποίο εφάρμοζε η Λιουμπλιάνα σε βάρος του Ισραήλ, όπως και της απαγόρευσης εισόδου στη σλοβένικη επικράτεια που αφορούσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς και δυο ακροδεξιούς υπουργούς του (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Borut Zivulovic, επάνω, ο Γιάνες Γιάνσα).
Την περασμένη εβδομάδα, η μικρή χώρα των Βαλκανίων, με 2 εκατομμύρια κατοίκους, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με επικεφαλής τότε τον φιλελεύθερο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Γκολόμπ, επέβαλε σειρά μέτρων σε βάρος του Ισραήλ, εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, σε συντονισμό με άλλα μέλη της ΕΕ.
Ομως χθες, η κυβέρνηση Γιάνσα, που ανέλαβε τα καθήκοντά της την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται οι απαγορεύσεις σε βάρος του κ. Νετανιάχου καθώς και των δυο μελών της κυβέρνησής του, του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Η κίνηση «θα επιτρέψει την αποκατάσταση συνθηκών ομαλού πολιτικού διαλόγου με το Ισραήλ», επιχειρηματολόγησε.
Η κυβέρνηση Γιάνσα άφησε εξάλλου να λήξει το εμπάργκο όπλων, χαρακτηρίζοντας «ανώφελο» το μέτρο, λαμβανομένων υπόψη της κείμενης εθνικής νομοθεσίας για ζητήματα άμυνας και τα κριτήρια της ΕΕ ως προς τις εξαγωγές όπλων.
Η κυβέρνηση του κ. Γιάνσα, δηλωμένου θαυμαστή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προχώρησε ακόμη στην άρση της απαγόρευσης εισαγωγών διαφόρων αγαθών με προέλευση τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε το άνοιγμα για πρώτη φορά πρεσβείας στη Σλοβενία, εκφράζοντας ικανοποίηση για την αναθέρμανση των σχέσεων με τη μικρή χώρα της Βαλκανικής έπειτα από την αλλαγή κυβέρνησης, με την εκλογή στα τέλη Μαΐου από το κοινοβούλιο του κ. Γιάνσα στο αξίωμα του πρωθυπουργού.
Αφότου ανέλαβε, απέσυρε εξάλλου παλαιστινιακή σημαία, η έπαρση της οποίας είχε γίνει συμβολικά στην έδρα της κυβέρνησης όταν η Λιουμπλιάνα αναγνώρισε το παλαιστινιακό κράτος, το 2024.
Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Σλοβενία είχαν επιδεινωθεί ραγδαία επί των ημερών της κυβέρνησης της κεντροαριστεράς υπό τον κ. Γκολόμπ, που είχε χαρακτηρίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας «γενοκτονία».
Πηγή: ΑΠΕ
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442