Σουδάν: Ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός ζητά ο Ρούμπιο – «Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι φρικτό»
«Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι φρικτό», τονίζει ο Μάρκο Ρούμπιο για τον εμφύλιο πόλεμο στο Σουδάν, και ζητά κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο έκρινε χθες Παρασκευή ότι το νέο έτος προσφέρει την ευκαιρία να κηρυχθεί ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, όπου μαίνεται πόλεμος από την άνοιξη του 2023, καλώντας χώρες — που δεν κατονόμασε — να ασκήσουν όποια επιρροή διαθέτουν (στη φωτογραφία του Reuters/Kevin Mohatt, επάνω, ο Μάρκο Ρούμπιο).
«Επικεντρώνουμε το 99% των προσπαθειών μας σε αυτήν την ανθρωπιστική ανακωχή και την εφαρμογή της το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ρούμπιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Μια μέρα η αλήθεια για το τι γίνεται εκεί κάτω θα γίνει γνωστή και όλοι όσοι ενέχονται θα ατιμαστούν»
«Θεωρούμε ότι το νέο έτος και οι γιορτές του τέλους του έτους που πλησιάζουν αποτελούν θαυμάσια ευκαιρία τα δυο μέρη να συμφωνήσουν σε αυτήν, και ασκούμε αληθινά πίεση προς αυτό», πρόσθεσε.
Στην τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής μαίνεται πόλεμος για την εξουσία από τη 15η Απριλίου 2023 ανάμεσα στον τακτικό στρατό και στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που έχει προκαλέσει ποταμούς αίματος και, όπως το θέτει ο ΟΗΕ, τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Ο κ. Ρούμπιο θύμισε πως και οι δυο πλευρές έχουν παραβιάσει δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει κι εξέφρασε ανησυχία για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για επιθέσεις εναντίον οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια.
«Αυτό που γίνεται εκεί πέρα είναι φρικτό. Εμπνέει τρόμο», είπε. «Μια μέρα η αλήθεια για το τι γίνεται εκεί κάτω θα γίνει γνωστή και όλοι όσοι ενέχονται θα ατιμαστούν».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κράτος που συγκαταλέγεται στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, κατηγορείται από μη κυβερνητικές οργανώσεις και ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών ότι υποστηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά τους παραστρατιωτικούς, κάτι που διαψεύδει.
«Κάποιος τα στέλνει» τα όπλα
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που έχει συζητήσει επανειλημμένα με αξιωματούχους των ΗΑΕ, δεν αναφέρθηκε ονομαστικά σε κάποια χώρα χθες, σημείωσε ωστόσο πως οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν εξαρτώνται από τον ανεφοδιασμό τους με όπλα και πυρομαχικά από το εξωτερικό.
«Κάποιοι επιτρέπουν τις εισαγωγές τους, και κάποιος τα στέλνει. Κάναμε λοιπόν τις προσήκουσες συζητήσεις με όλα τα μέρη στη σύγκρουση αυτή», ανέφερε.
«Ελπίζουμε πως θα μπορέσουμε να σημειώσουμε πρόοδο στο ζήτημα, όμως γνωρίζουμε πως για να φθάσουμε εκεί πρέπει εξωτερικοί παράγοντες να ασκήσουν την επιρροή τους», επέμεινε ο ΥΠΕΞ Ρούμπιο.
Πηγή: ΑΠΕ
- Τροχαία – Γιατί πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί το καλοκαίρι
- «Ο Έμπολα μπορεί να νικηθεί»: Η Ουγκάντα ανακοίνωσε την ίαση του τελευταίου μολυσμένου ασθενή
- Εξαιρετικός ο Πουλακίδας στο Λας Βέγκας υπό το βλέμμα του Μπαρτζώκα (vid)
- Επισήμως κυβέρνηση υποδίκων και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η Νέα Δημοκρατία
- Ακρίβεια: Προς νέα άνοδο ο πληθωρισμός τροφίμων – Οι ακραίοι καύσωνες «πιέζουν» περισσότερο από τον πόλεμο
- Είναι η Μάσα και ο Αρκούδος πράκτορας του Πούτιν; – Σάλος στη Βρετανία για την «πλύση εγκεφάλου στα παιδιά»
- Πτήσεις: Η μεσαία θέση στα αεροπλάνα παύει να είναι ενοχλητική – Τι λανσάρουν αεροπορικές εταιρείες
- Σταύρος Φλώρος: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Ποια είναι η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442